Solpaneler
Två barn håller händerna på solpaneler
Två barn håller händerna på solpaneler

Husägare riskerar att bli utan både stöd och grönt skatteavdrag

Från och med i år får du som installerar solceller göra ett grönt skatteavdrag. Det gröna skatteavdraget gäller arbete och material och liknar ROT-avdraget då avdraget görs direkt på fakturan. Det är bra. Du får stöd direkt och är inte beroende av att det finns stödpengar kvar. Men det finns dessvärre en grupp husägare som faller mellan stolarna i övergången mellan två system.

Det gröna skatteavdraget ersätter ett tidigare statligt solcellsstöd, som enskilda har kunnat söka till och med den 7 juli 2020. Föregående stöd har varit beroende av att det har funnits pengar att söka, men regeringen har skjutit till nya medel flera gånger. Om det inte har funnits stödpengar kvar har länsstyrelsen ställt husägarens ansökan i kö. Ibland har husägare fått vänta till nästa år eller ännu längre innan de har fått besked om stöd. Dessa problem försvinner lyckligtvis med det nya skatteavdraget.

Grönt skatteavdrag gäller inte om du börjat installera solceller 2020

Däremot finns det en grupp husägare som kommer i kläm i och med systembytet. För det första stryks de privatpersoner som fortfarande väntar på att beviljas stöd ur kön. Enligt Svensk Solenergi har uppemot 9 000 privatpersoner ännu inte fått sina ansökningar beviljade. För det andra är det inte säkert att de som åker ur kön kan få det nya skatteavdraget istället. Om du har påbörjat installationen före den 1 januari 2021 gäller nämligen inte avdraget.  

Orimligt att husägare varken får stöd eller skatteavdrag

Konsekvensen blir att en husägare som installerade solceller i april 2020, betalade 180 000 kronor och fick besked av länsstyrelsen att ansökan placerats i kö eftersom pengarna var slut, varken kan få det tidigare solcellsstödet på 20 procent (36 000 kronor) eller det nya skatteavdraget på 15 procent (27 000 kronor).

- Vi har full förståelse för att de husägare som redan har installerat solceller och väntar på att få sina ansökningar beviljade känner sig besvikna eftersom de inte kan få skatteavdrag istället. När det gäller företag och kommuner har regeringen, under en övergångsperiod, skjutit till ytterligare medel för solcellsstöd enligt det tidigare systemet. Det behövs även en övergångslösning för husägare som hamnat i kläm, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.