Botkyrkas fjärrvärmekunder slipper dyra avgifter – Mål avgjort i ARN

Betala över hundra tusen kronor eller få värmeabonnemanget uppsagt. Det var kommunala fjärrvärmebolaget SFAB:s budskap till husägare i Botkyrka. Tillsammans med Villaägarna tog de strid mot vansinnet och vann prejudikatmålet i ARN. "Det är oerhört skönt och viktigt att vi får rätt" säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.

Kommunpolitikerna i Huddinge och Botkyrka orsakade genom sitt fjärrvärmebolag SFAB en förtroendekris. SFAB menade nämligen att husägare som är anslutna till fjärrvärmenätet i Botkyrka och Huddinge kommun kunde tvingas betala anslutningsavgifter till fjärrvärmenätet flera gånger om.

En hisnande kostnad som skulle innebära över 100 000 kronor per hus för att fortsatt få värme i elementen. 74 småhusägare krävdes på de olovliga avgifterna och hotades med att få sina värmeabonnemang uppsagda om de inte öppnade plånboken. I förlängningen skulle sedan totalt 3000 småhusägare som är kunder hos SFAB riskera att möta liknande krav. Och eftersom samma avtalsvillkor används av samtliga fjärrvärmebolag i Sverige riskerade en miljon småhusägare drabbas av samma kostnadssmäll om SFAB hade fått rätt.

Vinsten är en lättnad för en miljon husägare

Villaägarnas Riksförbund tog frågan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) tillsammans med de boende – och vann. 

- Det är oerhört skönt att Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ger oss rätt i att SFAB inte får säga upp fjärrvärmekundernas avtal. Om bolaget hade vunnit hade fjärrvärme fått en aura av abonnemangsfälla över sig, där kunderna med visst intervall kan mjölkas på nya anslutningsavgifter, säger Villaägarnas Riksförbunds chefsjurist Ulf Stenberg som drev processen mot SFAB. 

SFAB:s strategi – att finansiera renoveringen av fjärrvärmenätet genom att kräva småhuskunderna på nya anslutningsavgifter i stället för som normalt via löpande, intäkter eller förbrukningsavgifter – underkänns genom avgörandet.  

Vi har stått upp för våra medlemmars rättigheter och kommer noga bevaka att SFAB gör rätt för sig

- Politikerna i Huddinge och Botkyrka kommun behöver göra ett omtag och förstå att det inte går att tömma fjärrvärmebolaget SFAB på tillgångar genom vidlyftiga aktieutdelningar och sedan försöka lura småhusägare att finansiera renoveringen av fjärrvärmenätet med nya anslutningsavgifter, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna, och fortsätter: 

- Det finns även all anledning att se över hur SFAB kommunicerar. Bolagets representant har i media anklagat oss på Villaägarna för att vara oseriösa och okunniga om fjärrvärme men vi har stått upp för våra medlemmars rättigheter. Nu är vi angelägna om att bolaget gör rätt för sig med renovering av nätet, utan att det ska finansieras med nya anslutningsavgifter, säger Villaägarnas samhällspolitiska expert Jonathan Lindgren.

Sveriges fjärrvärmebransch måste ta ansvar 

Domslutet är inte bara en lättnad för husägarna i Botkyrka, utan sänder också ett starkt budskap till hela Sveriges fjärrvämebranch: Bolagen måste löpande kunna finansiera sina egna renoveringar och inte ta ut dem på kunderna.

- Nu väntar vi på besked från SFAB. Hur kommer de agera mot sina kunder efter domen? Villaägarna kommer fortsatt kräva att bolaget efterlever ARNs rekommendationer och tar konsekvenserna av utslaget, säger Jonathan Lindgren.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.