Solceller på tak och pengar
Solceller på tak och pengar

Regeringen skjuter till nya pengar till solceller 

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 260 miljoner kronor i vårbudgeten till de cirka 9 000 hushåll som kom i kläm när solcellsreglerna ändrades. För berörda husägare och Villaägarna är det en framgång. Men det finns en oklarhet kring juridiken. Villaägarna uppmanar berörda husägare att överklaga.

- Vi välkomnar regeringens besked. Det har funnits solcellsstöd sedan 2009 och från 2021 innebär det gröna skatteavdraget att husägare som sätter upp solceller och bidrar till klimatomställningen får stöd på ett enkelt och förutsägbart sätt. Varför skulle man då lämna en mindre grupp i sticket? säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Villaägarna har engagerat sig i stödet till solceller

I vårbudgeten som presenterades i april 2020 sköt samarbetspartierna till 200 miljoner kronor till kön, men det visade sig att de pengarna bara räckte till och med mars 2020. De som installerade solceller 2020 och ansökte om solcellsstöd under perioden april-7 juli 2020 gick miste om solcellsstöd. En del får viss kompensation genom att Skatteverket och länsstyrelserna tillåter dem att söka ROT-avdrag i efterhand, medan andra blir helt utan stöd.

- När man tittar i backspegeln är det tydligt att det var en miss av regeringen att inte se till att det fanns tillräckligt med pengar till kön när reglerna om solcellsstöd gjordes om. Villaägarna har arbetat för att få till en lösning på detta och vi är naturligtvis nöjda, säger Lena Södersten.

Många medlemmar har hört av sig 

En av dem som är berörda och som vi har skrivit om tidigare är Mathias Jonsson i Ljungskile. Han gick miste om 36 000 kronor i solcellsstöd, men idag är han tacksam både mot Villaägarna och Centerpartiet som har drivit på regeringen.

- Det känns jättebra. Jag var tveksam i början, men efter Rapportinslaget i mitten av mars kändes det som att det var fifty-fifty chans att det skulle lyckas, säger Mathias Jonsson och fortsätter:

- Det gäller inte bara mig. Det handlar om mycket pengar för många människor och det är en fråga om trovärdighet. Om politikerna inför stimulanser för att husägare ska göra en viss åtgärd för miljön kan de inte bara ändra spelreglerna i efterhand utan att berätta om det. Det är lite som att sälja lotter utan att säga att prisernas bäst före-datum redan har gått ut. Då är alla lotter nitlotter, säger Mathias Jonsson.

Han tillägger att det har varit roligt att vara en kugge i maskineriet och kunna påverka. Lena Södersten, som har varit engagerad i frågan, är glad att så många medlemmar har hört av sig och berättat om hur de kommit i kläm.

- Vi vill tacka Mathias och andra medlemmar som har ställt upp i media och hjälpt oss att sätta ett ansikte på frågan, i Rapport och i tidningar över hela landet. Tack också till er som tog direktkontakt med politiker. Det är så Villaägarna kan påverka politiska beslut och göra skillnad, säger Lena Södersten.

Uppmanar berörda husägare att överklaga

Ekonomiskt och politiskt är uppgörelsen klar, men det finns en brasklapp kring juridiken. I vårbudgeten skriver regeringen att en lösning behöver tas fram "om det är möjligt givet frågans komplexitet". En del har redan fått avslag medan andra fortfarande väntar på beslut. 

- Det är viktigt att detta inte fastnar nu. Vi kommer hålla koll så att det fungerar i verkligheten också och idag uppmanar vi berörda husägare att överklaga, säger Lena Södersten. 

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.