Villaägare ”besatta” av att ha koll på elpriserna

Dyr el har gjort att var fjärde husägare i dag ser sitt intresse för energiförbrukning som en ”besatthet” enligt en ny rapport. ”Mätningsmanin av energiförbrukning är ett symtom på viljan att känna att man gör något” säger Jonas Hernborg, VD på Elitfönster som beställt undersökningen.

Skenande inflation, höga räntor och rekorddyr el. Det pressade ekonomiska läget för svenska husägare har lett till att många utvecklat ett fanatiskt intresse för det aktuella elpriset. I en ny rapport från Kairos Future som gjorts på beställning av fönstertillverkaren Elitfönster uppger en av tre att de kollar energipriset varje dag, och en av fyra likställer sitt beteende vid en ”besatthet”.

- Det är inte svårt att förstå att privatpersoner känner sig maktlösa inför de stigande energipriserna. Mätningsmanin av hemmets energiförbrukning är ett symtom på viljan att känna att man gör något, säger Jonas Hernborg, VD för Elitfönster och fortsätter:

- Förhoppningsvis leder det till att konsumenter identifierar energibovar i hemmet och gör något åt det.

Slutlyxat – Husägare prioriterar funktion

Att få bort energibovar och kostnadseffektivisera hemmet står därför, kanske inte helt otippat, högst upp på svenska husägares önskelista. De statushöjande investeringarna i pool och terrass har kastats ut till förmån för åtgärder som minskar energikostnader. Antalet begagnade spabad som säljs på Blocket har till exempel fördubblats i jämförelse med samma period förra året.

- 79 procent av husägarna tycker att det är viktigare än någonsin att ha ett energieffektivt hem och sex av tio känner i dag mycket stor oro inför stigande energipriser. De investeringar man är beredd att göra i och med det rådande läget vill man därför ska vara funktionella.

Så, vad står då allra högst upp på svenska husägares önskelista för sina hem idag? Solpaneler! Hela 60 procent av tillfrågade husägare säger att de tror att deras hem kommer att vara utrustade med solpaneler inom tio år. Det är en investering som Hernborg tycker är viktig, samtidigt som han anser att många undervärderar effekten av att spara el och i stället stirrar sig blinda på att skapa ny el.

”Billigare att spara el än att nyproducera el”

- Att producera en kilowattimme el i ett litet villasystem kostar runt 80 öre. Men när vi tittar på det som konsumenter kan spara på att ha ett energieffektivt fönster får det effekten att en kilowattimme kostar 25 öre, det är en tredjedel av priset. Det är många gånger betydligt billigare att spara el än att nyproducera el. För att få ner sina kostnader på riktigt måste man göra både och, säger han.

Effekten av att spara el menar Hernborg är en lösning som ofta blir förbisedd, både bland privat personer och i samhället i stort.

- Det finns goda möjligheter att energieffektivisera samhället på bred front nu. Det är rätt tid, både när det kommer till elpriserna och arbetskraften. Byggbranschen går generellt ner i uppdrag och det finns folk tillgängliga att göra jobben, oavsett om det gäller värmesystem eller nya fönster.  Tidpunkten från när åtgärder för energieffektivisering visar sin effekt är dessutom snabbare än att till exempel bygga ut kärnkraften.

Rapporten bygger på intervjuer med 3 400 husägare i Sverige, England, Norge, Danmark och Finland samt expertintervjuer och trendresearch. Den är framtagen av Kairos Future på uppdrag av Inwido, Elitfönsters ägare, med syfte att ge en inblick i de boendetrender som påverkar nordeuropeiska hem i framtiden.

5 punkter från undersökningen

  • 48 procent tycker att appar är ett bra sätt att ha kontroll över sitt hem.
  • De största hem-trenderna som tillfrågade husägare ser i sina bekantskapskretsar är energieffektivisering, smarta hem/appar, solceller och uppvärmningslösningar.
  • 44 procent säger att de själva tänker hoppa på trenderna de identifierat.
  • 96 procent ser hemmet som den plats där de känner harmoni.
  • 77 procent uppgav att det är värdefullt att investera i sitt hem.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.