Bli inte ofrivilligt fast i ett dyrt elavtal

Se upp för automatiska förlängningar av fastprisavtal! En del elhandelsbolag förlänger fastprisavtal automatiskt i samband med att det tidigare löpt ut.

Många elkunder har för vana att binda sina elavtal över tid. En del binder avtalet över några månader, andra kanske binder för flera år. Den som band sitt elavtal för något år sedan kan ha gjort det till pris av ca 50 öre/kWh. De känner säkert en viss glädje över att slippa betala dagens priser som kan vara åtta gånger högre eller mer.

Varnar för bundna elavtal som löper ut

Men nu larmar Konsumenternas energimarknadsbyrå för bundna avtal vars löptid är på väg att avslutas. En del av dessa fastprisavtal kan ha som villkor att de förlängs automatiskt om inte kunden aktivt kontaktar företaget för att säga upp det eller teckna ett nytt under andra villkor.

Ett automatiskt förlängt avtal kan innebära att priset binds på nivåer mellan 4 till 7 kronor för en längre tid. Det kan innebära ett scenario att gå från en kostnad på 1 500 kr till 15 000 i månaden och sen stanna på den nivån i flera månader eller år.

Konsumenternas energimarknadsbyrå är kritiska till hur en del elhandlare är otydliga gentemot sina kunder kring automatiska förlängningar av fastprisavtal. Det är en kritik som inte är svår att instämma i. Så mycket pengar står på spel för hushållen – att låsa in sig på ett högt pris kan bli rent ruinerande. Det bör därför vara mycket tydligt vad en avtalsförlängning innebär.

Viktigt att vara aktiv och jämföra olika elleverantörers erbjudanden

- Som elkonsument är det nu viktigt att vara aktiv och jämföra olika elleverantörers erbjudanden. Det kan med fördel göras på den statliga jämförelsesajten elpriskollen.se eller den privat drivna elskling.se, säger Jonathan Lindgren på Villaägarna.

Ställningstagandet mellan fast och rörligt avtal är något man själv måste göra utifrån sina förutsättningar. Ett fast avtal ger om något en förutsägbarhet, men görs nu till mycket höga priser. Från Villaägarna kan vi inte sia om morgondagen, även om mycket nu tyder på att vi har en svår vinter framför oss.

LÄS ARTIKELN PÅ DAGENS INDUSTRI:

Många fastnar automatiskt i rekorddyra elavtal

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.