Hur tuff kan elkrisen bli i vinter

Kan vi räkna med strömlösa timmar i vinter och funkar det att skilja gaspriset från elpriset? Vi har talat med en av Sveriges främsta experter på vårt energisystem, Jan Blomgren om hur han ser på läget i det svenska energisystemet.

Villaägarnas samhällspolitiska chef, Daniel Liljeberg pratar med Jan Blomgren om vad det betyder för energipolitiken att energifrågan dominerade valrörelsen och mycket mer.

Några frågor vi tar upp i filmen:

  • Finns det en risk att strömmen helt måste stängas av under en period och vad beror i så fall det på?
  • Vad tycker Jan Blomgren om den så kallade Beken-modellen som går ut på att ha ett separat elpris i Sverige och inte låta exportpriset på el slå tillbaka på det svenska elpriset?
  • Är förslaget om att skilja gaspriset från elpriset en framkomlig väg?
  • Vad skulle Jan Blomgren göra om han blev Sveriges nästa energiminister?
  • Vad menar Jan Blomgren när han säger att vi har slutat att göra det som rätt för att istället göra det som låter bra?

Om Jan Blomgren

Jan Blomgren är professor i tillämpad kärnfysik med erfarenhet av utbildning om kärnkraft på alla nivåer. Han är en ledande expert i Europa inom kärnfysik med relevans för tillämpningar inom kärnkraft och strålskydd och välrenommerad pionjär inom nyskapande pedagogik inom kärnkraftutbildning. 

2021 blev han uppmärksammad för debattboken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”. Boken varnar bland annat för instabiliteter i elförsörjning när planerbar elproduktion ersätts med intermittent och icke-planerbar elproduktion

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.