Vi hjälper dig

I mer än 60 år har Villaägarna på olika sätt arbetat för att hjälpa dig i vardagen som husägare. Det tänker vi fortsätta med. Från en blygsam start har Villaägarnas Riksförbund utvecklats till en organisation med drygt 300 000 medlemshushåll.

Säger ifrån tillsammans

Sedan 1952 har vi oavbrutet arbetat för att göra din vardag enklare. Utmaningarna har skiftat över tiden. Men behovet av hjälp och stöd, pepp och inspiration är konstant. Ibland spelar det ingen roll hur stark du är som individ. Vissa problem går inte att lösa utan att man går ihop och säger ifrån tillsammans. 

Ger oss in i getingboet

När fastighetsskatten gjorde att många inte klarade av att bo kvar i sina hus arbetade vi hårt för rimligare villkor. När vi sett hur olika marknader inte fungerat på ett bra sätt för dig som konsument, så har vi gett oss in i getingboet. Vi har lanserat en egen försäkring. Och en bank. Samt BraByggare där du kan hitta bra hantverkare.  

Motar skojarföretag i grind

Vi bevakar bostadsmarknaden och driver frågor som är viktiga för småhusägare. Oavsett om det är ett skojarföretag som försöker luras eller kommuner som vill ha hundratusentals kronor i avgift för en väg som alla har behov av. Vi finns där. Allt detta har vi gjort för att lyfta problemen från dina axlar – i mer än 60 år. 

Tar oss an morgondagen

Vilka utmaningarna är imorgon vet varken vi eller någon annan. Men räkna med att vi kommer att ta oss an dem också. Allt för att du ska kunna förverkliga dina husdrömmar. 

Så, känn dig varmt välkommen till oss på Villaägarna!

Så började det

Förbundet bildades 1952 som en protest mot det årets fastighetstaxering. Initiativtagare var jur. kand. Hampus Bodén, Saltsjö-Duvnäs. Idén att bilda en central villaägareorganisation föddes i början av 50-talet vid ett villaägarmöte i hans hem.

Det nybildade förbundet gavs namnet Sveriges Villaägareförbund och fick som mål att påverka bostadspolitiken, ge råd och upplysningar samt att i samarbete med leverantörer erbjuda medlemmarna förmåner som förbättrar villaboendets villkor. Detta är än idag kärnområden för verksamheten.

Förbundet blir rikstäckande

Namnet Villaägarnas Riksförbund fick organisationen 1991, då förbundet gick samman med två regionala villaägareorganisationer - Stockholms småhusägares centralorganisation (SSC) och Malmöhus egnahemsföreningars centralorganisation (MECO).

Genom samgåendet förverkligades en viktig målsättning, nämligen att skapa en enad, rikstäckande intresseorganisation för ägare av småhus. Från en blygsam start har Villaägarnas Riksförbund utvecklats till en organisation med drygt 300 000 medlemshushåll.

Pådrivande i att avskaffa fastighetsskatten

Villaägarna nådde en av sina största framgångar år 2007 då riksdagen fattade beslut om att ta bort fastighetsskatten. Reformen föregicks av massiva protester som Villaägarna var med och organiserade. Upp mot 10 000 personer samlades utanför riksdagshuset. Det gav resultat.

Stadgar för Villaägarnas Riksförbund

Fastställda av 2019 års kongress

Villaägarnas kongress 2019

Villaägarnas kongress äger rum vart fjärde år. I år var vi på Scandic Infra City i Upplands Väsby sista helgen i maj. Ledamöter från föreningar i hela landet samlades för att lägga kursen för kommande fyraårsperiod. 

Bostadsministern Per Bolund var på plats och berättade bland annat om hur regeringen ser på den stora skatteuppgörelse som finns angiven i januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, C och L. Precis som vid tidigare tillfällen ville han varken lova eller utesluta att frågan om fastighetsskatt inte kommer att komma upp i samband med detta. Han kunde heller inte lämna ett tydligt besked om hur tidplanen för skatteuppgörelsen såg ut.