Chockhöjda fjärrvärmeräkningar för tusentals kunder

Villaägarnas Riksförbund får larm om fjärrvärmeföretag som gör stora prishöjningar. Nu aviserar fjärrvärmeföretaget Nevel att de från 1 augusti 2023 kommer höja priserna på fjärrvärme med upp till 40 procent.

Företaget exemplifierar hur ett typiskt radhus med en årsförbrukning på ca 20 megawattimmar då får en höjning per månad på 500 till 600 kronor. Skälet är enligt företaget att priset på förnybart bränsle stigit kraftigt.

Nevel är en av Sveriges större fjärrvärmeföretag och förvaltar över 40 fjärrvärmenät från Bjuv i Skåne till Kramfors i Västernorrland. Se listan nedan över kommuner med Nevels fjärrvärmenät.

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna tipsar dig som villakund om hur du kan påverka din situation, ifall du riskerar att drabbas:

Du har chans att stoppa prishöjningen

- Fjärrvärmeföretag är monopolister och måste därför rätta sig efter vissa regler. När ett företag ensidigt vill ändra på priset eller andra villkor kan du inledningsvis meddela företaget att du inte accepterar det ändrade avtalsvillkoret, säger Lindgren och fortsätter:

- Om du får bekräftelse från företaget att ni inte är överens, kan du inom tre veckor gå vidare och ansöka om medling hos Fjärrvärmenämnden.

Villaägarna anser att kundernas makt gentemot Fjärrvärmeföretagen behöver stärkas. Förbundet har under det senaste året sett prishöjningar som framstår som godtyckliga. Det behövs därför kraftfulla åtgärder som stärker konsumentmakten och fjärrvärmenämndens roll och mandat. Men nu i närtid uppmanar förbundet de som berörs av Nevels prishöjningar att protestera.

Lista: Här höjs priserna

Bjuv

Ellös

Gimo

Gnosjö

Henån

Hultsfred

Kramfors

Nyland

Smålandsstenar

Tanumshede

Tibro

Valdemarsvik

Årjäng

Åstorp

Österbybruk

Östhammar

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.