Det gröna skatteavdraget ersatte det solcellsstöd som infördes 2009. Svagheten med det förra solcellsstödet var att det förutsatte att det fanns stödpengar att söka. Det skapade osäkerhet och innebar att småhusägare ibland fick vänta på nya stödpengar. Även om regeringen sköt till nya pengar efter hand är det ingen bra modell för att stimulera småhusägare att sätta upp solceller. Men de problemen är lösta genom det gröna skatteavdraget.
Det ska löna sig att vara klimatsmart
I april förra året kom januaripartierna överens om att skjuta till ytterligare 200 miljoner kronor i vårbudgeten 2020. Centerpartiets energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin motiverade i ett pressmeddelande uppgörelsen med att årets stödpengar var på väg att ta slut och tillade: ”Det ska löna sig att vara klimatsmart, särskilt när många människor vill göra mer för att bidra i sin vardag. Därför ger vi nu fler chansen att sätta upp solceller på sina hus. Varenda installation gör skillnad för klimatet.”
Trots den uppgörelsen har det visat sig att stödpengarna tog slut i mars 2020 och de cirka 9 000 småhusägare som installerade solceller mellan april och den 7 juli, som var sista ansökningsdag, har blivit utan solcellsstöd.
Villaägarna har ställt krav på övergångsregler
De småhusägare som drabbades är såklart kritiska. Många känner sig lurade. Villaägarna har flera gånger ställt krav på övergångsregler och kritiserat regeringen för att inte vara tydlig med att det inte skulle komma några nya stödpengar den här gången.
Energiminister Anders Ygeman (S) har fått frågor i riksdagen, både från oppositionen och sitt eget parti. Skatteverket och länsstyrelserna har försökt täcka upp genom att acceptera att de som kommer i kläm kan söka ROT-avdrag i efterhand.
Tyst från Centerpartiet
Men från Centerpartiet har det varit märkbart tyst.
- Centerpartiet har fått igenom det gröna skatteavdraget och budgetförhandlar med regeringen. Med tanke på att stöd till solceller och grön teknik är en centerpartistisk hjärtefråga, förutsätter vi att partiet driver på så att även de husägare som installerade solceller mellan april och 7 juli 2020 får solcellsstöd. Vi på Villaägarna förstår inte varför dessa husägare ska särbehandlas, deras installationer gör ju också skillnad för klimatet, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.