Verktyg på vägg
Vindsförråd med mycket väskor
Återvinningspåse med skräp
Återvinningspåse med skräp

Städa ut det gamla och må bättre

Det går snabbt. Plötsligt står man där och tittar in i ett garage fullt av saker som inte används. När röran tar över är det dags att kavla upp ärmarna och börja röja.

Tänk efter innan du sätter igång

– Viktigast är rensa ut allt du inte vill spara, och var hård. Fråga dig själv: har jag använt det här de senaste två åren? Och vad är rimligt att jag sparar? säger Anna Hydén, ordningskonsult på företaget Ordningsexperterna.

– Många gör misstaget och börjar med att sortera ut allt som kan förvaras, istället för att tänka om man verkligen behöver sakerna. Någon annan har kanske bättre nytta av grejerna.

Släng inte - ge bort

Anna tycker inte att man ska slänga saker man inte vill ha.
– Det mesta går att återvinna eller så kan du skänka bort grejerna. Man mår bra av den tanken och samtidigt gör du ju en insatts för miljön.

Om garaget eller förrådet är väldigt rörigt är Annas tips att dela upp arbetet.
– Ta en hylla i taget, ett hörn i taget. På så sätt blir det bra från grunden och inte halvbra. Ett vanligt misstag är att man tar på sig ett för stort jobb och fastnar i små detaljer. Sakerna flyttas bara runt från en plats till en annan.

Hur sakerna ska förvaras är ett kapitel för sig

Ofta använder man lådor och hyllor som redan finns hemma, men det kan vara bra att tänka till även här. I ett garage fungerar stadiga och djupa hyllor av metall utmärkt. I förråd blir det ofta bra med trähyllor och lite finare täckta lådor. Det ger ett ordnat intryck.

På vinden kan sakerna förvaras i större plastbackar. På så sätt får du bättre koll på vad som finns där. Saker som används dagligen eller veckovis ska vara lättåtkomliga medan exempelvis julpyntet kan stuvas undan mer.

– Det kan kännas jobbigt att börja röja och organisera sina saker, men när det är klart mår man så mycket bättre. Vi märker alltid av en stor lättnad hos våra kunder när ett projekt är färdigt, avslutar Anna Hydén. 

Vi köper allt mer 

Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, ökade hushållens utgifter för möbler, inredningsartiklar, hushållsutrustning och förbrukningsvaror med 32 procent mellan åren 2010 och 2017. Att vi svenskar gillar att handla råder det alltså ingen tvekan om.

Var hamnar dina kläder

  • I genomsnitt köper en person 13 kilo kläder och textilier varje år
  • 77 procent slängs
  • 14 procent går till välgörenhet utomlands och 7 procent välgörenhet i Sverige
  • Bara 0,2 procent hamnar i secondhandbutiker

Info i procent om vad som händer med gamla klader.

Källa: Naturvårdsverket, avser data från 2016.

Sajter där du kan skänka bort saker

Du kan också skänka bort grejer på

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.