Orangea höstlöv
Kvinna eldar i trädgård
Kvinna eldar i trädgård

Elda löv - är det tillåtet?

När tomten förvandlas från prydliga gröna odlingar till ett hav av bruna blad kan det vara lockande att elda upp trädgårdsavfallet på plats. Men är det överhuvudtaget tillåtet?

Av miljö- och hälsoskäl är det normalt förbjudet att elda i tätbebyggda områden, men det kan vara tillåtet under särskilda perioder.

- Sammanfattningsvis kan man säga att det varierar stort beroende på var du bor – från totalt eldningsförbud i vissa kommuner till att du får elda året om med vissa restriktioner, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Kontakta din kommun för att ta reda på vilka regler som gäller. Hör också efter med din kommun vilken återvinningscentral du kan köra ditt trädgårdsavfall till. Ofta kan det vara enklare att köra resterna till en återvinningscentral än att elda upp det i din egen trädgård.

Berätta för grannarna att du ska elda

I vissa kommuner är det förbjudet att elda när det är blött ute.

- Mitt råd är att inte elda vare sig våta löv, gräs eller surt trä. Men om det är tillåtet och du väljer att ändå elda, tänk då på att det blir en del rök av att elda våta löv. Röken kan sätta sig i kläder på vädring och irritera grannarna. Det är därför bra att prata med grannen innan du tänker elda, säger Malte Rungård, och fortsätter:

- Att elda blöta löv eller gräs kan vara som att drabbas av slaget vid Lützen en solklar dag. Det är sällan bra för grannsämjan att inte informera grannarna när du ska elda fuktigt material eller för den delen torrt material som kan sätta eld på närliggande byggnader, säger han.

Kan du elda upp invasiva växter?

Om du har en invasiv art som björnloka kan du passa på att elda upp den när du ändå eldar trädgårdsavfallet. Gör det i så fall när det finns en ordentlig glödhärd i tunnan samt rengör redskap och kläder efteråt så att det inte följer med växtdelar som sprids till andra ställen.

- Men det bästa är att kolla med din kommun först om de tar emot växtavfall från invasiva arter för förbränning vid återvinningscentralerna, säger Malte Rungård.

Viktigt att elden inte sprider sig

Ska du elda i trädgården måste du ha kontroll över elden.

- Eldningstunna är lämpligt att använda. Gärna en plåttunna som försetts med tilluftsöppningar. Då kan du fylla på utan att det blir för stor brasa. Om du inte använder en tunna bör du fylla på i omgångar så att elden inte sprider sig, säger Malte Rungård.

När du eldar direkt på marken är det också viktigt att göra det på en öppen plats, gärna på en obrännbar grusad yta. Undvik att elda på berghällar då de lätt förstörs av värmen.

Vattenslang och ruskor bra att ha till hands

Glödande flagor och gnistor färdas med vinden och kan i värsta fall starta en gräsbrand om de landar i torrt gräs. Det är därför viktigt att vattna ordentligt före och under eldningen.

- Ha släckutrustning i närheten av elden, exempelvis en vattenslang och ett par hinkar med vatten. Se också till att ha en eller flera ruskor av små granar eller enar för att kväva elden. Kvista av en bit på ruskan och lämna kvar barr i andra änden, säger Malte Rungård.

För att använda ruskan rätt ska du börja med att sopa in brinnande material mot elden och därefter trycka ruskan mot marken så att elden kvävs. Ta också bort brännbart material, som ris och kvistar, framför elden.

Släck elden ordentligt

När du är färdig med din eldning måste du se till att brasan är ordentligt släckt. Kratta ut glöden och dränk den med vatten. Vattna också runt eldningsplatsen. Försäkra dig om att elden är släckt flera timmar efter att det slutat brinna.

Tips när du ska elda i trädgården

  • Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller för eldning i trädgården.
  • Ta fram vattenslangen och ha ett par fyllda hinkar med vatten eller vattenkannor i närheten av din eld.
  • Använd grova handskar. Spade och kratta är bra verktyg för att hantera elden.
  • Vattna ordentligt runt platsen där du eldar.
  • Kratta ut glöden och dränk den med vatten när du ska släcka elden.
  • Kontrollera att det är ordentligt släckt, även flera timmar efter elden har brunnit ut.
  • Passa på att grilla korv, pinnbröd eller kanske marshmalllows. Det kan vara ett  trevligt sätt att avsluta eldningen, särskilt om hela familjen är samlad för att röja i trädgården. Men kom ihåg att vänta tills elden blivit glöd. 

Källor: dinsäkerhet.se, msb.se

Läs mer om att elda utomhus

  • Kommunen, länsstyrelsen och räddningstjänsten har information om eldningsförbud.
  • P4, Sveriges Radio, sänder information om aktuell brandrisk.
  • Krisinformation.se har en karttjänst för eldningsförbud som länsstyrelserna tagit fram.
  • BRANDRISK Ute är en mobil applikation som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Appen hjälper dig att minska risken att starta gräs- och skogbränder samt lär dig mer om säker eldning utomhus.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.