Röda och gula radhus
Tjuv bryter sig in med verktyg
Tjuv bryter sig in med verktyg

Grannsamverkan minskar inbrotten

Nu är det hög tid att se om ditt hus för att minska risken för inbrott. Faktum är att flest villainbrott anmäls när det börjar mörkna i oktober och fram till nyår.

- Samarbete med grannar kan innebära allt från att hjälpas åt att tömma brevlådan till att hålla koll på vilka som rör sig i området. Det kan också betyda att man på ett organiserat sätt försöker öka tryggheten och minska brottsligheten i området tillsammans med sina grannar, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Goda relationer är aldrig fel 

Organisatorisk samverkan går framför allt under namnet Grannsamverkan som är ett samarbete mellan de boende i området, polisen och kommunen. Att du befinner dig i ett grannskap med Grannsamverkan ser du på de skyltar som i regel sätts upp i området.

- Att organisera sig via Grannsamverkan minskar inbrottsrisken, men också risken för bil- och cykelstölder och skadegörelse. Och självklart har goda grannrelationer även andra uppsidor, säger Lena Södersten.

Villaägarnas tips för att undvika inbrott 

  • Se över ditt skalskydd. Det innebär bland annat godkända lås, larm med siren och rörelsedetektor, utomhusbelysning med rörelsesensorer, och timers som sätter igång lampor, tv och radio när du är bortrest.   
  • Dokumentera och DNA-märk dina värdesaker. 
  • Se till att huset ser bebott ut när du inte är hemma. Låt lampan lysa och förvara inte värdesaker så att de syns från fönstren. Ta bort eventuella stegar från tomten och skriv inte på sociala medier att du är bortrest. 
  • Håll koll på vilka som rör sig i området. Ring polisen om något ser misstänkt ut. 
  • Hjälp dina grannar när de är bortresta med allt från att tömma brevlådan till att skotta snö eller klippa gräset. Du kan även slänga sopor i grannarnas soptunnor när de är bortresta och parkera bilen på deras uppfart.

Hur du och dina grannar kommer igång

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.