Bygga Hus – Steg för Steg

1. Huset

Hur vill du leva i ditt hus? Under hur lång tid? Ska du bo i huset med familj? Ju mer du har tänkt igenom behov och önskemål, desto bättre förslag kan du få av ett husföretag eller en arkitekt.

6 tips när du ska välja hus

Det finns mycket att tänka på när du ska välja hus. Här ger vi några tips. Kontakta gärna vår rådgivning för frågor om just dina förutsättningar!  

1. Utgå från din livssituation

Vilken livssituation har du och vilka behov? Utgå från det när du planerar ditt nya hus. Vet du hur ditt drömhus ska se ut - då kan du behöva hitta en tomt som passar just det hus du vill bygga. Här kan du läsa om hur du väljer hus utifrån behov och livsstil.

2. Kolla upp detaljplanen

Har du hittat drömtomten? I så fall kan huset behöva anpassas efter tomten. I båda fallen behöver du kontrollera områdets detaljplan för att se vad som får byggas och i vilken stil. Läs om översiktsplan och detaljplan här.

3. Ta hjälp av en arkitekt

Ditt hus kan vara ditt livs största investering så lämna inget åt slumpen. Kontakta en arkitekt för professionella råd - det finns mycket att ta hänsyn till som du som lekman kanske inte känner till. Vår expert berättar om fördelarna med att anlita en arkitekt.

4. Tänk på rummens placering 

Hur ska rummen planeras? Det finns vissa grundregler för hur de ska placeras i ett hus, men du behöver även ta hänsyn till husets utsikt, solinstrålning, rummets funktion och insyn.

5. Välj prisvärda alternativ

Låt arkitekten hjälpa dig att hitta prisvärda alternativ till exklusiva material. Våra medlemmar får en timmes gratis arkitektrådgivning. Läs om vår egen arkitekt och vad han kan hjälpa dig med.

6. Var tydlig med vad du vill innan du börjar

Arkitektens uppgift är att visa på alternativa lösningar, idéer och skisser. Det är därför viktigt att du tillsammans med din arkitekt gör upp villkor, krav och önskemål för uppdraget innan arbetet kommer igång.

7. Bli medlem i Villaägarna!

Som nybliven förstagångs-husägare är det mycket att sätta sig in i, som byggteknik och juridik kring tomt och byggnation. 

Som medlem i Villaägarna får du expertråd av våra jurister och byggtekniker helt kostnadsfritt - vi svarar på alla dina frågor och ger dig fina rabatter på allt kring ditt nya boende!

Frågor om huset

Det beror på hur bra projekteringen (planeringen) är gjord och hur många personer som bygger. Världsrekordet är 300 personer i mindre än tre timmar från gräsmatta till nyckelfärdigt hus. Generellt kan du räkna mellan 1200 till 1800 timmar beroende på utförande. 

Det finns mängder av hustyper. Det viktiga är att du tar hänsyn till din tomt och dina egna behov när du väljer hus. 

Utöver de vanliga hustyperna som en- och tvåplanshus, suterränghus och vinkelhus finns även andra, kanske mindre vanliga varianter som H-hus, A-framehus, L-hus eller U-hus. Läs mer om olika hustyper här.   

Vi rekommenderar professionell hjälp för att rita ditt hus, men bidra gärna med skisser och detaljerade beskrivningar av din vision, så att arkitekten sedan kan gestalta den.  

Här berättar Villaägarnas arkitekt om riskerna med att rita själv och fördelarna med att anlita en arkitekt. 

 

Du kontaktar några olika arkitekter och berättar att du vill bygga ett hus. De kan sedan hjälpa dig med resten. Alternativt samlar du ihop kunniga personer som kan hjälpa dig att planera huset och därefter bygga det åt dig. 

Det innebär att du får en nyckel till huset som är färdigt för dig att flytta in i. 

Byggnadsarean (BYA) är den yta som en byggnad upptar på marken. I byggnadsarean räknar man även in de delar som sticker ut från byggnaden och som “väsentligt påverkar användbarheten” av marken under. Det kan exempelvis röra sig om balkong, burspråk och skärmtak.

Läs mer om byggnadsarea och hur du räknar ut den.

Det är enklare att bygga hus när du har någon att fråga

Som medlem i Villaägarna får du tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning. Våra erfarna jurister och byggnadstekniska experter svarar varje år på hundratals frågor om att bygga hus.

Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop
Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop

Kunskap, erbjudanden och inspiration – direkt i din inbox

Upptäck vårt nyhetsbrev