Par sitter bland flyttkartonger
Par sitter bland flyttkartonger

Bygga Hus – Steg för Steg

9. Inflytt

Nu är det dags att inreda och möblera ditt nya hem! Kolla upp att försäkringen gäller under flytten i fall att något skadas. Se också till att avsluta och påbörja avtal i god tid före inflyttning, till exempel elavtal, sophämtning och bredband.

Tips inför din inflytt

Det finns mycket att tänka när det är dags för inflytt! Här ger vi några tips. Kontakta gärna vår rådgivning för frågor om just dina förutsättningar 

1. Avtal och försäkringar

Se till att försäkring, el- och bredbandsavtal, vatten, avlopp och sophämtning är på plats innan du flyttar in. Kolla även med försäkringsbolaget vilka villkor som gäller under flytten, till exempel om något går sönder eller försvinner. Skaffa också en  hemförsäkring med medlemsrabatt hos Villaägarna.

2. Installera larm

Har du tänkt installera ett larmsystem? Gör det gärna redan innan inflytt för att undvika stöld av till exempel takpannor och kopparrör. Utnyttja Villaägarnas rabatter på larm hos Verisure.

3. Anlita rätt flyttfirma

Om du anlitar en flyttfirma ska den följa Bohag 2010 (allmänna flyttbestämmelser för konsument). Med yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen täcker firmans försäkringar ditt bohag om det förstörs vid till exempel en trafikolycka.

4. Halva flyttkostnaden med RUT

Tänk på att du kan få RUT-avdrag när du anlitar en flyttfirma. Det innebär att du endast behöver betala högst 50 procent av arbetskostnaden.

5. Skydda dina golv

Lägg in golvskyddsfilt på golven inför flytten för att undvika skador. Fäst filten med gul byggtejp. Innan du är klar med infarter och trappor ute, lägg tillfälliga stenplattor fram till ingången för att undvika lerjord vid inflytt och den första tiden.

6. Tillfällig belysning

Har du inte fått upp alla lampor än? Ta med tillfälliga lampor att hänga upp i rummen. Det finns färdiga korta sladdar med lamphållare att köpa som du sätter en naken glödlampa i.

7. Bli medlem i Villaägarna!

Som nybliven förstagångs-husägare är det mycket att sätta sig in i - reparationer, fastighetstaxering, deklaration, försäkringar, inbrottsskydd och mycket mer.

Gå med i Villaägarna - vi har svar på alla dina frågor och ger dig fina rabatter på allt kring ditt nya boende!

 

Frågor om inflyttning

Svar ja, byt alla låscylindrar. Ett köp av hus är den största investeringen man gör. Du vet inte vem som har kopior på nycklarna, så byt alla låscylindrar. Cylindern är den del av låset som nyckeln sätts in i.

 

Det bra att ha sådant du behöver samma dag och dagarna efter flytten, exempelvis toalettartiklar, handdukar, sängkläder och kläder.

Har ni lagat mat som finns färdig för några dagar eller vänner som kan komma över med mat åt er? Det underlättar en hel del då ni säkert har mycket att packa upp.

Flytten ska anmälas till Skatteverket så du får rätt folkbokföringsadress.

Glöm inte att adressändra så att företag och privatpersoner som inte använder folkbokföringen som källa ändå hamnar rätt, adressandring.se.

Ja, säg upp avtalen för el, försäkring, tv och internet.

För dig som bor i samfällighet gäller samma regler om avtal för el, försäkring, tv och internet som för enskild villa.

Medlemskapet i samfällighetsföreningen följer ägandet. När du flyttar sägs medlemskapet i samfälligheten upp automatiskt.

Det är enklare att bygga hus när du har någon att fråga

Som medlem i Villaägarna får du tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning. Våra erfarna jurister och byggnadstekniska experter svarar varje år på hundratals frågor om att bygga hus.

Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop
Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop

Kunskap, erbjudanden och inspiration – direkt i din inbox

Upptäck vårt nyhetsbrev