Bygga Hus – Steg för Steg

6. Interiör och materialval

Hur ska du inreda och vilka materialval ska du göra? Du finns oändliga möjligheter. Ta hjälp om du kan och kom ihåg att hålla dig till din budget. Exklusiva materialval framför standard kan göra hundratusentals kronor i skillnad.

Tips om interiör och materialval 

Det finns mycket att tänka när du ska göra materialval och inreda ditt nya hus. Här ger vi några tips. Kontakta gärna vår rådgivning för frågor om just dina förutsättningar 

1. Snyggt inte alltid praktiskt

Det som ser snyggt ut på bild är inte alltid det bästa materialet eller lösningen på sikt i en bostad. Tänk på att det tar upp till två år för all fukt att försvinna från det nybyggda huset. Välj golv och väggbeklädnad med omsorg.

2. Ange materialval och standard i avtalet

Skriv in i avtalet med entreprenören vilka materialval och vilken standard som ska gälla. Entreprenören har annars rätt att välja billigast tänkbara material och bygga enligt enklaste standard, även om det alltid ska vara fackmässigt utfört. 

3. Belysning är A och O

Planera belysningen noga. Den är avgörande för känslan av ditt hem. Spotlights ska ju monteras redan vid bygget av innertaket. Därför är det viktigt att på tidigt stadium bestämma var de ska sitta. Fundera även på hur du vill styra dem, via kabeldragning eller trådlöst. Fler tips om belysning får du här.

4. Rätt materialval för golvet 

Ju bättre golv du vill ha, desto dyrare är det att köpa och lägga in. Väljer du ett billigare golv håller det normalt inte lika länge. Fundera på om golvmaterialet emitterar olika ämnen och hur de kan påverka dig som bor där. Golvet i entrén måste tåla vatten efter regn och snö. Svårt att välja? Här får du praktiska tips när du ska välja golv.

5. Välj blankare färger

Färger med högre glansvärde är mer praktiska än matta färger och enklare att våttorka. De är bra att använda på utsatta platser, till exempel listerna på sidan om en dörr (dörrfoder).

6. Planera för ändrade omständigheter

Var ställer ni barnvagnen om ni har, och hur ska den ytan sedan användas? Fundera på liknande exempel i huset som ni kan behöva överväga.

Bli medlem för 468 kronor

Mindre huvudbry och mer pengar i plånboken – du tjänar på att vara medlem i Villaägarna.

Kvinna på stege och man med mössa håller i telefon
Kvinna på stege och man med mössa håller i telefon

Kunskap, erbjudanden och inspiration – direkt i din inbox

Upptäck vårt nyhetsbrev