Modellhus och nycklar på ritningar
Modellhus och nycklar på ritningar

Bygga hus – steg för steg

Går du i tankar på att bygga hus? Att själv få bestämma – allt från planlösning till kakel i badrummet? Då står du inför en spännande resa, full av möjligheter. Samtidigt en rejäl utmaning. Många beslut ska fattas, stora pengar investeras. Här hittar du våra bästa tips, inspiration och erbjudanden.

Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop
Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop

Det är enklare att bygga hus när du har någon att fråga

Som medlem i Villaägarna får du tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning. Våra erfarna jurister och byggnadstekniska experter svarar varje år på hundratals frågor om att bygga hus.

Guide för ditt husbygge

För dig som ska bygga hus finns mycket att tänka på och många steg att gå igenom. Vi guidar dig genom processen!

1 Huset

Många faktorer påverkar valet av hus. Hur vill du leva i huset? Under hur lång tid? Ska du bo i huset med familj? Här finns mycket praktiskt att tänka på. Har du redan en tomt ger den vissa förutsättningar för ditt beslut. Du ska också hitta ett hus som tilltalar dig stilmässigt – bara där finns många val att göra. Ju mer du har tänkt igenom behov och önskemål, desto bättre förslag kan du få av ett husföretag eller en arkitekt.

2 Budget och finansiering

Dina ekonomiska förutsättningar styr valet av både hus och tomt – och i vilken utsträckning du lägger saker på entreprenad. Gör därför en budget tidigt i processen. Och se till att hålla dig till den. Kom ihåg att inkludera sådant som tillkommer mot slutet, som till exempel färdigställande av tomt. När det sedan är dags att ta lån är vårt bästa tips att inte kontakta en bank – utan flera. Då kan du få de bästa villkoren.

3 Tomten

Läget och vilket liv du vill leva är förstås första steget till att välja en tomt. Är det närheten till familjen, bra pendlingsavstånd eller kanske bra skolor som är viktigast? Husets storlek och utförande spelar också roll: Är det enplans, tvåplans eller kanske sutteräng? Tänkt till kring tomtens förutsättningar – behöver du spränga eller påla kan det bli dyrt. Kontrollera även förekomsten av markradon och lägg alltid en radonslang vid grundläggningen för framtida behov.

4 Bygglov

Håller du dig till detaljplan eller områdesbestämmelser går bygglovsprocessen normalt smidigt. Men om du avviker eller om handlingarna inte är kompletta tar det längre tid. När ansökan är komplett ska du kunna få besked inom 10 veckor. Använd väntetiden klokt. De stora besluten har du gjort redan inför bygglovsansökan, men många finns kvar. Varför inte passa på att planera ytskikt för kök och badrum?

5 Uppvärmning och installationer

För ett väl fungerande hus behöver el och VVS vara noga genomtänkt. Väljer du ett modulhus är mycket av detta redan klart, men kanske har du önskemål om uppvärmningsmetod? Här spelar många faktorer in, såsom storlek på huset och familjen. Och önskemål om hållbarhet. Utvecklingen inom energiområdet går snabbt framåt, så läs på ordentligt innan du gör ditt val.

6 Interiör och material

De mest grundläggande inrednings- och materialvalen gör du redan när du väljer ditt hus. Men det finns oändliga val – och tillval – att göra när du bygger nytt. Se till att ha gott om tid för detta, så att det blir lustfyllt och inte stressigt. Ta hjälp om du kan och kom ihåg att hålla dig till din budget. Att välja exklusiva material framför standard kan göra hundratusentals kronor i skillnad.

7 Entreprenad

Hur mycket ansvar vill du ta själv? Hur mycket tid har du till ditt husbygge? Dina svar avgör vilken entreprenadform du ska välja. Sannolikt vill du kunna påverka utformning och utförande. Då är det en generalentreprenad som gäller, där huvudentreprenören har totalansvar. Detta ska inte blandas ihop med totalentreprenad där du själv anger funktionskrav för byggnaden – och som är mindre lämpligt för privatpersoner. Till sist finns alternativet delad entreprenad, men det avråder Villaägarna från.

8 Kontroll och besiktning

För att husresan ska bli som du tänkt dig behöver allt arbete utföras på ett fackmässigt vis. En kontrollansvarig håller koll på att plan- och bygglagen uppfylls och att kontrollplanen följs. Har du själv högre krav än vad lagen kräver? Då är det läge att anlita en oberoende entreprenadbesiktningsman, som kan förbesiktiga delmoment. Till sist är det dags för slutbesiktning, som säkerställer att allt gjorts fackmässigt enligt avtal.

9 Inflytt

Äntligen! När du står där med nyckeln i hand är det dags att njuta av ditt nya hus. Ditt hem. Dags att sätta upp tavlor och kanske köpa en ny matta till vardagsrummet? För att kunna möblera och göra dig hemmastadd i lugn och ro, se till att avsluta och påbörja olika avtal i god tid innan inflyttning. Till exempel elavtal, sophämtning och bredband.

10 Trädgården

Grovplanering och en del markarbeten är klart redan innan bygget påbörjas. Men när du flyttat in återstår att finplanera och färdigställa utemiljön. Det ingår oftast inte i kontraktet med hustillverkaren. Det är ett roligt projekt, men kan bli dyrt om du behöver göra ytterligare markarbeten och hyra in maskiner. Till stor del sätter du själv nivån: Vill du bara ha en gräsmatta eller skapa rum med gångar, stensättning och växtlighet?

Kvinna på stege och man med mössa håller i telefon
Kvinna på stege och man med mössa håller i telefon

Bli medlem för 395 kronor

Mindre huvudbry och mer pengar i plånboken – du tjänar på att vara medlem i Villaägarna. 

Checklista för dig som ska bygga hus

Vad ska du tänka på när du ska bygga hus? Villaägarnas experter tipsar.

 • Gör en projektplan
  En detaljerad projektplan gör det lättare att hantera det oväntade, som garanterat kommer dyka upp längs vägen. 

 • Var ute i god tid
  Ju mer du utreder tidigt i processen i samband med att bygghandlingarna, desto mindre risk för förhastade beslut senare. Och därmed färre diskussioner och lägre kostnader för ÄTA (ändring, tillägg och avgående arbeten).

 • Utse en projektledare
  En projektledare som håller ihop alla delar är en investering värd att göra. Anlitar du ett husföretag kan de hjälpa dig att utse en.

 • Var beredd på att det tar tid
  Att bygga hus görs inte i en handvändning. Det kommer ta tid. Se till att ha luft i planeringen och en stor dos tålamod.

 • Använd entreprenörernas kontakter
  Material är dyrt, särskilt om du vill ha det lilla extra. Låt gärna dina entreprenörer komma med likvärdiga förslag på material där de har bättre inköpskanaler.

 • Anlita proffs
  Med skickliga hantverkare som följer gällande regler finns mycket att vinna. Både ekonomiskt och när det gäller resultatet. Villkora gärna dina betalningar till förbesiktningar och godkända arbeten!

 • Var på plats
  Vill du kunna fatta välgrundade beslut är det bäst att vara där det händer. Helst ett par gånger i veckan, utöver byggmöten. Och kom ihåg att dokumentera processen i bilder.

 • Utnyttja ditt kontaktnät
  I din bekantskapskrets finns troligen mängder av personer med erfarenhet av att bygga hus. Var inte rädd att fråga om råd!

Kunskap, erbjudanden och inspiration – direkt i din inbox

Upptäck vårt nyhetsbrev

Vanliga frågor om att bygga hus

Det är kommunens detaljplan som avgör hur stort hus du får bygga. Det kan handla om ett visst antal kvadratmetrar eller en viss procentsats av din tomt. Ofta är det 20 procent av tomtytan, men det kan variera. Kontrollera därför alltid med kommunen vad som gäller för dig innan du kommer för långt i planeringen. 

Om du planerar att bygga ett attefallshus gäller särskilda regler. Läs mer i vår sammanställning över när du behöver bygglov.

Den grundläggande regeln är att det behöver vara minst 4,5 meter från ditt hus till tomtgränsen. Har du tillstånd från din granne kan du dock bygga närmare tomtgränsen. Du bör då se till att få ett skriftligt medgivande. Om grannen inte tillåter detta krävs bygglov.

Det krävs även bygglov om du vill bygga närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot allmän plats.

Läs mer i vår sammanställning över när du behöver bygglov.

 

Att designa sitt eget hus är drömmen för många. Men det blir nästan aldrig bra att rita sitt hus helt utan professionell hjälp. Däremot är det viktigt att du bidrar med skisser och detaljerade beskrivningar av din vision, så att arkitekten sedan kan gestalta den.

Att anlita en arkitekt kostar visserligen lite, men huset ska hålla i många decennier så arkitektarvodet är försumbart i ett längre perspektiv.

Här berättar Villaägarnas arkitekt Christer Bergenudd om riskerna med att rita själv och fördelarna med att anlita en arkitekt

Om du vill anlita en eller flera entreprenörer för husbygget kan det ske genom olika slags entreprenadformer. Det är främst två saker som styr ditt val av entreprenadform: Hur mycket du vill engagera dig i ditt husbygge och hur mycket ansvar du vill ta. 

Du kan antingen lägga ut både arbete och samordningsansvar på en generalentreprenör som i sin tur anlitar underentreprenörer. Eller så kan du själv avtala med de olika hantverkarna. I det fallet blir du ansvarig för samordning av allt arbete. Generalentreprenad är oftast att föredra. Läs mer om att vad du ska tänka på vid val av entreprenadform.

För bygglovspliktiga åtgärder utanför detaljplan och områdesbestämmelser, samt åtgärder som inte regleras i områdesbestämmelser, har grannar och andra berörda rätt att yttra sig om ansökan. Men det gäller inte för ansökan om åtgärder inom detaljplan eller områdesbestämmelser.

Även då grannarna inte har rätt att tycka till om bygglovet kan de dock överklaga det. Läs mer om vilka möjligheter din granne har att överklaga ditt bygglov.

Renovering inomhus
Renovering grund

Lär dig mer med Villaägarna

Du som är medlem i Villaägarna har tillgång till mallar och guider som hjälper dig att planera och genomföra ditt husbygge på bästa sätt.