Bygga Hus – Steg för Steg

Går du i tankar på att bygga hus? Att själv få bestämma – allt från planlösning till kakel i badrummet? Då står du inför en spännande resa, full av möjligheter. Samtidigt en rejäl utmaning. Många beslut ska fattas, stora pengar investeras. Här hittar du våra bästa tips, inspiration och erbjudanden.

Guide för ditt husbygge

För dig som ska bygga hus finns mycket att tänka på och många steg att gå igenom. Vi guidar dig genom processen!

 1. Huset

  Det finns många faktorer som påverkar valet av hus. Det kan handla om vilken budget du har, vilken stil du gillar, tomtens förutsättningar och mycket annat. Här får du våra bästa tips inför ditt val av hus. 

 2. Budget och finansiering

  Din ekonomi styr valet av både hus och tomt – och i vilken utsträckning du lägger saker på entreprenad. Gör därför en budget tidigt i processen. Läs om hur du finansierar ditt hus här. 

 3. Tomten

  Läget och vilket liv du vill leva är första steget till att välja en tomt. Husets utförande spelar också roll, liksom tomtens förutsättningar. Läs vad du ska tänka på när du väljer tomt.

 4. Bygglov

  Hur går det till att ansöka om bygglov? Vilka handlingar krävs, och vad händer om grannarna opponerar sig? Här har vi samlat all information du behöver om bygglov 

 5. Uppvärmning och installationer

  För ett väl fungerande hus behöver el och VVS vara noga genomtänkt. Det finns flera faktorer som avgör vilket värmesystem som är bäst för dig &nbsp

 6. Interiör och material

  De mest grundläggande inrednings- och materialvalen gör du tidigt. Men det finns oändliga val - och tillval - att göra när du bygger nytt. Här får du inspiration och tips vid val av interiör och material. 

 7. Entreprenad

  Hur mycket tid har du till ditt husbygge och hur mycket ansvar vill du ta själv? Dina svar avgör vilken entreprenadform du ska välja.

 8. Kontroll och besiktning

  För att ditt husbygge ska bli lyckat behöver allt arbete utföras på ett fackmässigt vis och följa bygglagen. Läs mer om kontroll och besiktning av hus. 

 9. Inflytt

  Äntligen är det är dags att flytta in! Se till att du har olika avtal, försäkringar och larm på plats. Kolla även upp att skador täcks under flytten. Här får du fler tips inför inflytten. 

 10. Trädgården

  Grovplanering och en del markarbeten är klart redan innan bygget påbörjas. Nu är det dags att göra i ordning trädgården. Här får du tips på hur du planerar trädgården och mycket mer.

Det är enklare att bygga hus när du har någon att fråga

Som medlem i Villaägarna får du tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning. Våra erfarna jurister och byggnadstekniska experter svarar varje år på hundratals frågor om att bygga hus.

Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop
Kvinna sitter och pratar i telefon vid laptop

Vanliga frågor om att bygga hus

Det är kommunens detaljplan som avgör hur stort hus du får bygga. Ofta får du bygga på 20 procent av tomtytan, men det kan variera. Kontrollera därför alltid med kommunen vad som gäller för dig innan du kommer för långt i planeringen. 

 

Det behöver vara minst 4,5 meter från ditt hus till tomtgränsen. Har du tillstånd från din granne kan du dock bygga närmare tomtgränsen. Du bör då se till att få ett skriftligt medgivande. Om grannen inte tillåter detta krävs bygglov.

Läs mer i vår sammanställning över när du behöver bygglov.

 

Ta hjälp av en arkitekt med ritningarna, men bidra gärna med skisser så att arkitekten sedan kan gestalta dina visioner.

Att anlita en arkitekt kostar visserligen lite, men huset ska hålla i många decennier så arkitektarvodet är försumbart i ett längre perspektiv.

Här berättar Villaägarnas arkitekt om riskerna med att rita själv och fördelarna med att anlita en arkitekt

Om du vill anlita en eller flera entreprenörer för husbygget kan det ske genom olika slags entreprenadformer. Det är främst två saker som styr ditt val av entreprenadform: Hur mycket du vill engagera dig i ditt husbygge och hur mycket ansvar du vill ta. 

 Läs mer om att vad du ska tänka på vid val av entreprenadform.

Använd ett ritprogram för att skissa upp ett första utkast till en planritning. 

Prioritera husets vardagsfunktioner och tänk framåt. Planerar ni fler barn eller bör ni undvika branta trappor?

Ta hänsyn till väderstreck och din tomts unika förutsättningar. Var sitter grannarnas fönster och ligger tomten intill en bilväg?

Många fler tips hittar du här.

Bli medlem för 468 kronor

Mindre huvudbry och mer pengar i plånboken – du tjänar på att vara medlem i Villaägarna.

Kvinna på stege och man med mössa håller i telefon
Kvinna på stege och man med mössa håller i telefon

Kunskap, erbjudanden och inspiration – direkt i din inbox

Upptäck vårt nyhetsbrev

Lär dig mer med Villaägarna

Du som är medlem i Villaägarna har tillgång till mallar och guider som hjälper dig att planera och genomföra ditt husbygge på bästa sätt.   

Renovering inomhus
Renovering grund