Välj hustyp efter behov och livsstil

Enplanshus, tvåplanshus eller varför inte ett sluttningshus. Valen är många, men vad ska man tänka på vid val av hustyp? Villaägarna vägleder dig med tips och råd.

En husmodell är en färdig ritning på ett hus, som oftast säljs via en tillverkare av prefabricerade trähus eller stenhus. Vissa husmodeller kan du göra ändringar i, andra får du inte ändra något alls i. Ändringarna man kan göra är ofta att flytta innerväggar, eller lägga till saker som en balkong eller takkupa.

Vi möter nog en spännande framtid då husens arkitektur kanske kan innebära att bygga hus med större tak åt söder för solceller och stora fönsterpartier eller fasadpartier med inbyggda solceller med delvis genomsiktlighet. Hus kommer antagligen spegla vår tids behov av energieffektivisering och kanske till och med alstra mer energi än vad huset gör av med, ett så kallat plushus.

Olika hustyper i Sverige:

Enplanshus

Ett enplanshus har av naturliga skäl inga trappor, och passar därför utmärkt för barnfamiljer samt äldre. Det är enkelt att skapa rymd eftersom taken kan resas invändigt utan att ta hänsyn till övre våningsplan eller begränsningar gällande husets maxhöjd i kommunens detaljplan.

Eftersom ett enplanshus ska rymma allt på en och samma våning tar den upp större markyta vilket ställer krav på en större tomt. Enplanshus placeras ofta på flacka tomter. 

1.5-planshus

Dessa hus har funnits i flera hundra år med delvis inredd vind. Övervåningen består alltid av ett snedtak, allt för att den maximalt tillåtna bygghöjden inte ska överskridas.

Dessa hus passar utmärkt på landet samt i kustsamhällen, där de lätt passar in i den övriga bebyggelsen. Mer specifikt är väggarna förhöjda, och övervåningen bestyckat med ett snedtak. 

2-planshus

Kubistiska hus i två plan är den typen av hus som är mer energieffektiva då den omslutande arean mot utomhus är den mest minimala till storlek av uppvärmd yta. En annan fördel med tvåplanshus är att det övre våningsplanet även kan få luftiga stora fönster och man slipper snedtak eller snedvägg som det även kallas.

Ett 2-planshus passar extra bra på mindre tomtytor, där byggytan är begränsad. Många låter entré-våningen fungera som en umgängesdel, medan ovanvåningen med sovrum, badrum och dylikt, hålls mer privat och avskärmad.

Sluttningshus eller suterränghus

Att bygga ett sluttningshus (också kallat suterränghus) är det enda alternativet när tomten lutar och du inte vill göra stora och kostsamma förändringar på marken. Ett sluttningshus har alltid en del under marknivå och den andra delen över marknivå, annars räknas det som ett hus med källare.

Sluttningshus har både lysande fördelar och prekära nackdelar. Det är ett hus som på ett unikt sätt kan bli ett med naturen, och eftersom det alltid byggs i en backe får du ofta vacker utsikt från båda våningsplanen. Du får dessutom större frihet med planlösningen - i dag är det nämligen krav på att entréplanen ska vara tillgänglighetsanpassad vilket innebär att det måste finnas både kök, badrum, vardagsrum samt möjlighet att avskilja ett sovrum. I ett sluttningshus kan du själv välja vilket av våningsplanerna som ska vara entréplan och möta tillgänglighetskraven.

En nackdel är att sluttningshus löper större risk att få problem med fukt vilket ställer högre krav på god isolering. Det kostar också mer att bygga ytterväggar som står under marken vilket gör sluttningshus till ett dyrare hus att bygga per kvadratmeter. Vissa ser det också som en nackdel att de rum som har väggar under marken endast kan ha små eller inga fönster. Dessa rum görs ofta till tvättstuga, badrum och förråd.

Vinkelhus

Ett vinkelhus är när huskropparna är placerade i vinkel mot varandra. Det är en mycket populär hustyp som ger stora möjligheter att skapa naturliga terrasser, smarta planlösningar och insynsskydd.

Vinkelhus går att bygga i flera våningsplan, både hela och halva. Det är dessutom möjligt att inkludera en källare för den som vill och med flera finurliga lösningar på anslutande garage.

Exempel på vinkelhus är L-hus, H-hus och U-hus som vi går in på i mer detalj nedan.

H-hus

H-hus har fått sitt namn för formen som ovanifrån utgör ett H. Det går att bygga både med ett och två plan och lämpar sig bäst på stora kvadratiska tomter.

Den stora fördelen med ett H-hus är att det erbjuder två naturliga terrasser på motsatta sidor av huset. Med rätt placering efter väderstrecken får du alltså möjlighet att både njuta av kaffet i morgonsolen och kvällsteet i solnedgången på terrasserna som dessutom ligger i lä tack vare husets form.

Många som väljer att bygga H-hus delar upp planlösningen i olika avdelningar där en av flyglarna samlar sovrummen medan den andra blir sällskapsytor och rum som ofta nyttjas av hela familjen, som klädkammare, kontor och vardagsrum.  

L-hus

Ett L-hus är ett vinkelhus byggt i L-form. Formen gör att den med fördel kan placeras på kompakta tomter utan att sluka markyta. De två husdelarna som skapar L-formen ger uteplatsen en självklar placering med praktiskt skydd mot väder, vind och insyn. 

L-hus kan byggas i både ett och två plan med möjlighet att anpassas efter smak och behov. Det är en väldigt populär hustyp med stort utbud av nyckelfärdiga hus hos olika husleverantörer. 

U-hus

Ett U-hus har som det låter en U-form sett från ovan. Precis som många vinkelhus ger den en självklar placering för terrassen, mellan de två flyglarna med insynsskyddat läläge.

Specifikt för U-hus är att formen ger en utmärkt chans att skapa en känsla av att ute blir inne. Att terrassen nästan helt omsveps av huset lägger grunden för ett gårdsrum att trivas i.

Många väljer att ha flera dörrar som leder till uteplatsen från husets olika delar. Ett effektfullt designgrepp är att plantera ett träd mitt i U-formen, för att ytterligare sudda ut övergången mellan ute och inne. 

A-frame hus

Ett modernt A-frame hus är inget för den blygsamma. Det trekantsformade huset ser från kortsidorna precis ut som ett A, eller som ett avstyckat hus där ett brant tak placerats direkt på marken.

Den effektfulla fasaden för däremot med sig en utmaning för interiören – snedtaket gör att en betydande del av golvytan är svåranvänd. Vanligtvis byggs ett A-frame hus i tre våningar, varav den översta är ett loftplan med extra sovutrymme.

Ofta är ett A-frame hus designat med heltäckande glaspartier på kortsidorna där det är enklast att placera fönster. Därför passar den här hustypen fint i dramatiska miljöer där utsikten är värd att stå i centrum.

Ladhus

Ett ladhus är precis som det låter – ett hus som ser ut som en lada. Den består ofta av ett våningsplan men kan också byggas som tvåplanshus eller 1.5 med loft som nås från utsida eller insida. Exteriören har ett avskalat utseende med rektangulär huskropp och nätt takfot. Insidan bjuder ofta på en öppen planlösning.

Ladstilen har blivit omåttligt populär bland nybyggare i Sverige och är med sin minimalism något av en huskameleont som smälter in i de flesta miljöer. Enkelheten i ett ladhus gör att den också är billig att bygga.

Arkitektoniska uttryck

Förutom att hus byggs med olika plan i huset så byggs de med olika arkitektoniska uttryck som rymmer allt från koja till slott. Arkitektoniska trender kommer och går genom tiderna det kan vara hus med enkla drag som funkisstil eller snirklar och utsmyckning som exempelvis nationalromantisk stil.

Villor finns i alla dessa olika uttryck. Det som gäller för dig är att hitta vad du gillar och vad fastigheten tillåter att bygga inom det arkitektoniska uttrycket.

Ordlista - olika hustyper

  • Enplanshus är hus bestående av endast ett våningsplan. 
  • 1.5-planshus har ett vanligt våningsplan och en delvis inredd vind med snedtak. 
  • 2-planshus har två våningsplan ovanför markytan och är ett yteffektivt sätt att maximera husstorlek på liten tomt. 
  • Sluttningshus också kallad suterränghus byggs på sluttande tomter där minst en sida av nedre våningen är under markytan. 
  • Vinkelhus innefattar alla hustyper där huskropparna placeras i vinkel mot varandra.
  • H-hus är ett vinkelhus som har formen av ett H sett från ovan. 
  • L-hus har två huskroppar placerade i vinkel mot varandra i en L-form. 
  • U-hus är tre huskroppar som tillsammans utgör formen av ett U sett från ovan. 
  • A-frame hus är ett triangulärt hus sett från kortsidorna där det sluttande taket går hela vägen ner i marken. 
  • Ladhus är ett enkelt rektangulärt hus som från utsidan ser ut som en lada. 

 

Behöver du guidning inför valet av hus?

Valet av rätt husmodell är viktigt för att uppnå funktionalitet, komfort och stil i ditt nya hem. Läs våra tips för att fatta rätt beslut!

House Construction.svg

Välj rätt hus

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.