Kvinna på strand med midsommarkrans
Människor dansar kring midsommarstång
Människor dansar kring midsommarstång

Så får du en lyckad midsommar hemma

Coronaviruset har satt stopp för vårt vanliga midsommarfirande. Folksamlingar ska undvikas och avstånd måste hållas. Men varför inte fira högtiden hemma och utomhus med dina nära och kära? Här får du tips på hur du ordnar en lyckad midsommar.

Det blir inget riktigt firande utan en riktig midsommarstång. En stång kan du fixa själv med rätt så enkla medel. Avsätt några timmar för arbetet och fråga en kompis om hen vill hjälpa till.

En traditionell midsommarstång brukar vara en bit över 20 meter, ungefär lika hög som en gran. Det kanske är lite i överkant för en vanlig trädgård. Men hur hög stång du vill ha är en smaksak som du naturligtvis bestämmer själv. Tänk bara på att ni ska orka resa stången när den är klar.

Fixa midsommarstången – steg för steg

Innan du sätter igång behövs några verktyg. Ta fram hammare, fogsvans, avbitartång, kniv och ett spett för att göra hål i gräsmattan. Eventuellt kan du behöva en motorsåg och en yxa beroende på hur du väljer att jobba. Du behöver också rep eller ståltråd och lite spik.

Så här gör du:

  • Börja med stommen. Två rejäla pålar fungerar bra eller om du vill göra det från grunden, ett björkträd som du kvistar av med motorsåg eller yxa. Riset sparar du och använder för att klä stången.
  • Kapa pålarna till önskad längd om det behövs. Den kortare av pålarna ska vara ungefär halva längden av den längre.
  • Hamra i spikarna. Börja med att lägga pålarna som ett kors. Det är viktigt att korset har jämnvikt så att det inte väger över på någon sida. Spikarna slår du i så att de bildar en fyrkant. Därefter tar du ett rep och surrar det stadigt i ett kryssmönster runt stomkrysset. Repet gör så att stången blir extra stabil.
  • Klä stången när repet är ordentligt fastdraget. Lägg upp stången på en bock, eller vad du har hemma. Det är lättare att komma åt undersidan om stången är en bit ovanför marken. För att smidigt klä stången behöver ni hjälpas åt. Det bästa är att en håller riset medan den andra surrar fast det med rep eller ståltråd. Riktigt proffsigt blir det om du avslutar med att linda ett blågult band runt och längs med hela stången – och varför inte en flagga i toppen som pricken över i:et?
  • Fixa kransarna på majstången. Forma björkriset till en cirkel och bind ihop det med rep eller ståltråd. Extra fint blir det om du fyller med ormbunkar och blommor där riset är glest så att det ser frodigt ut. Kransarna fäster du sedan på stångens armar med en bit rep eller ståltråd.

Ta med din egen midsommarlunch!

Att fira midsommar hemma kan innebära lite mer pyssel än vanligt för värden. I coronatider är det dock bäst att gästerna tar med sin egen midsommarlunch.

Vad du ska äta vid midsommarbordet självklart upp till dig, men det finns olika traditioner runt om i landet. I Norrland är till exempel strömming och jordgubbstårta väldigt populärt medan Skåne har en förkärlek för prinskorv och andra charkuterier. Inlagd sill dukas gärna fram i Stockholm medan matjessill och löksill är vanligast i Göteborg.  

Femkamp botar paltkomman

Efter all mat och dryck kan det vara skönt att röra på sig. Den klassiska femkampen i två eller fler tävlande lag är som gjord för midsommar. Men tänk på att hålla avstånd till varandra!

Här är de olika grenarna:

  • Äggstafett. Bär ett ägg på en sked runt en kort bana så snabbt som möjligt. Du får inte tappa ägget. Tänk på att deltagarna bör ha varsin sked!
  • Säckhoppning. Att hoppa säck är svårare än vad du kan tro. Här gäller det att hoppa runt banan snabbare än din medtävlare.
  • Stövelkastning. Kasta stöveln över axeln så långt som möjligt.
  • Pennan i flaskan. Knyt fast ett snöre runt en penna. Sätt fast snöret innanför byxan eller skärpet i midjan så att pennan hänger löst i knähöjd. Ställ en tomflaska på marken och försök sedan pricka rätt i flaskan med hjälp av höfterna.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.