Övervakningskameror på tegelbyggnad
Lagbok om brottsbalken
Lagbok om brottsbalken

Regeringen svänger om tullen 

Den 14 februari meddelade Mikael Damberg att tullen ska få nya befogenheter i kampen mot stöldligorna. Lagen ska ändras så att tullarna får beslagta stöldgods och hålla kvar misstänkta personer.

De internationella stöldligorna har varit ett stort problem under flera år. De välorganiserade ligorna begår bostadsinbrott, stjäl bilar och bildelar, båtmotorer och annat. En stor del av stöldgodset förs ut ur landet.

- Idag kan en tullare som misstänker att en bil är full med stöldgods bara titta på när den passerar gränsen om polisen inte kan komma. Det är provocerande för de som har blivit bestulna, men också för tullaren själv. Vi välkomnar därför Mikael Dambergs besked om lagändring, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

Stöldigorna ska bekämpas

Villaägarna har under flera år drivit kravet om ökade befogenheter till tullen, både själva och tillsammans med andra organisationer. Regeringens positiva besked kom samma dag som polisen, tullen och kustbevakningen slutredovisade ett regeringsuppdrag som syftar till att bekämpa ligorna.

Förutom förstärkt roll för tullen har de tre myndigheterna identifierat flera förslag för att få stopp på ligorna, så som förbättrade kontrollmöjligheter för polisen och tullen att kunna lagra avlästa registreringsnummer på fordon. Ett annat förslag är förbud mot införsel eller import av störsändare, som används för att blockera signalen från bilnyckeln när man ska låsa eller larma bilen.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.