Familj med mamma, pappa och litet barn omfamnar varandra inomhus
Två hantverkare sågar med cirkelsåg

Lista: Våra segrar 2023 för ett bättre villaliv

Vi stoppade EU-hotet om tvångsrenoveringar, sänkte skatten vid uthyrning, skärpte straffen för villarån och drev på för fler framtida hus! Det är några av de segrar som vi på Villaägarna är stolta över att ha kammat hem för våra medlemmar bara i år. Men vi är långt ifrån klara – 2024 tänker vi göra mer!

2023 har varit ett tufft år för husägare i Sverige. En skenande inflation, höga boräntor och en kvarhängande osäkerhet kring energipriserna har lämnat många villaägare med en knut i magen.

Men tack vare Villaägarnas påverkansarbete har året också inneburit viktiga framgångar som gör livet lite bättre för Sveriges alla husägare.

8 segrar vi drivit igenom för dig i år

  • Stoppade EU-hotet om tvångsrenoveringar

Vi avslöjade EU-planer om tvångsrenoveringar - ett långt gånget vansinnesförslag som skulle ha kostat svenska villaägare en halv miljon kronor i påtvingade renoveringar. Tillsammans med våra partnerorganisationer runt om i Europa mobiliserade vi villaägare och satte press på EU. Arbetet bar frukt! Nu har direktivet fått en frivillighet.

  • Skärpt straff för villarån  

Villaägarna har tryckt på för hårdare straff för de trygghetskränkande villarånen i flera år. Och det var det värt! Den 1 juli 2023 skärptes straffet för första gången på 60 år, en viktig seger för privatpersoners trygghet som vi är stolta över att vara en del av.

  • Räddade fjärrvärmekunder från dyra avgifter

Betala över hundra tusen kronor eller få värmeabonnemanget uppsagt. Det var kommunala fjärrvärmebolaget SFAB:s budskap till husägare i Botkyrka. Villaägarna tog de strid mot vansinnet och vann ett prejudikatmå i ARN som i förlängningen gör att fjärrvärmekunder över hela Sverige skyddas från den olovliga avgiften. 

  • Sänkt skatt vid uthyrning

2023 kom glädjande besked om höjt schablonavdrag vid uthyrning av del av bostad. Skattesänkningen träder i kraft 2024 och kommer att göra det mer lönsamt att hyra ut till exempel sin källare samtidigt som ändringen sannolikt ökar bostadsutbudet.

  • Höjt ROT-avdrag

Vi har drivit på för ett höjt ROT-avdrag vilket klubbades hösten 2023. Nästa år blir ROT 75 000 kronor, en höjning på 25 000 kronor. Det separeras dessutom från RUT vilket gör att dessa två systeravdrag slutar kannibalisera på varandra.

  • Planeringsstimulans för småhusbyggande

Under 2023 har Villaägarna lobbat kraftfullt för införandet av en planeringsstimulans som ökar småhusbyggandet – och staten lyssnade. I september stod det klart att regeringen går på vår linje och 2024 landar ett stimulanspaket som uppmuntrar kommuner att detaljplanera mark för fler småhus.

  • Kompensation till villaägare för närliggande vindkraft

Husägare som drabbas av sänkta fastighetsvärden till följd av vindkraft måste kompenseras! I år har vi drivit villaägares rätt till ersättning för den värdeminskning som närliggande vindkraftverk innebär och en utredning har tillsats.

  • Skydd för dina personuppgifter på nätet

Söktjänster på nätet gör det enkelt för kriminella att planera och begå brott mot privatpersoner. Vi har gått hårt mot vansinnet och krävt att det kryphål i grundlagen som gör det möjligt täpps till. Nu har en utredning kring söktjänster tillsats, det är ett viktigt steg för ett tryggare villaliv!

Det vill vi göra för villaägare 2024

Sänkta elnätsavgifter

Elnätsmonopolens orimliga vinster och prishöjningar måste stoppas!

Tryggare villaområden 

Småhusområden drabbas både av stöldligor och organiserad brottslighet. Både polis och politik måste prioritera upp denna brottslighet!  

Lägre skatt på bred front 

Taxeringsvärdena skenar. Taket i fastighetsavgiften måste sänkas och borde även omfatta obebyggda tomter. Även flytt- och elskatterna måste sänkas! 

Stabil och förutsägbar räntepolitik 

Riksbanken var för expansiv under de goda åren efter 2015, nu har de i stället blivit för hökaktiga. Penningpolitiken måste präglas av sundhet! 

Rimligare bankvinster 

Bankerna gör rekordvinster samtidigt som husägare går på knäna. Vi kräver krafttag för ökad konkurrens från både Finansinspektionen och Regeringen! 

Bli medlem idag!

Stötta oss så att vi kan ta hem fler politiska segrar för dig och ditt villaliv! 

Betala enkelt via:

En bild som visar en MasterCard-logga. En bild som visar en Visa-Logga. En bild som visar en Swishlogga.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.