Kvinna håller i bankdosa bredvid laptop
Kvinna håller i bankdosa bredvid laptop

Regeringen kan och måste stoppa bankbedrägerier

Regeringen måste lagstifta för att stoppa bankbedrägerier mot privatpersoner. Det är en brottslighet som idag finansierar de kriminella gängens verksamheter och där bankernas osäkra system gör lurandet enkelt!

Villaägarnas Riksförbund har länge varit kritiska till att bankerna enligt svensk lag inte bär något ansvar när deras kunder blir lurade på sina besparingar. Brottsoffren som blir bestulna på sina hårt förvärvade pengar får alltså ”skylla sig själva” med förstörd privatekonomi, nedlagda företag och psykologisk otrygghet som följd.

Bankbedrägerierna fortsätter att växa i omfattning. Våra medlemmar har blivit av med pengar och vissa har även blivit hotade av bedragarna. Varken nuvarande eller tidigare regering har gjort något, trots att vi lagt fram flera rapporter som visat på hur banksäkerheten brister, skrivit debattartiklar och synts mycket i media. Därför tog vi initiativ till ett upprop med sex andra organisationer som totalt samlar uppåt en miljon medlemmar, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Fel att brottsoffer får "skylla sig själva"

I en gemensam debattartikel publicerad i Dagens Nyheter skriver Villaägarna, Sveriges konsumenter, SPF Seniorerna, Riksförbundet FUB,  PRO, SKPF Pensionärerna och Småföretagarnas riksförbund att tragedierna med tömda konton måste få ett slut. Men det kan bara kan ske om bankerna får ekonomiska incitament att stoppa bedrägerierna. Något som de inte har idag, då lagstiftningen nästan alltid säger att bedrägerierna är bankkundernas fel.

- Vi kan inte förvänta oss att bankerna kommer ta tag i problemet av ren välvilja. Det krävs att regeringen lagstiftar måste lagstifta för att lägga större ansvar på bankerna. Bedrägerierna som sker inom deras verksamhet måste få ekonomiska konsekvenser för dem, konstaterar Ulf Stenberg.

Storbritanniens nya lag lägger ansvar på bankerna

Sveriges regeringen behöver inte hitta på egna lösningar. Det finns redan andra länder som lagstiftat för att bankerna inte ska stå skyddade mot sina egna osäkra system. Storbritannien har samma problem med bankbedrägerier som Sverige, men britterna har ny lagstiftning på gång. Tanken där är att kundens bank normalt ska ersätta halva summan för bedrägeriet, medan banken som bedragaren flyttar pengarna till får stå för andra halvan. Likaså att bankerna måste offentliggöra statistik över hur många av deras kunder som drabbas av bedrägeri. Något som det idag är hysch-hysch om bland svenska banker.

I debattartikeln föreslås att regeringen ska kopiera det brittiska systemet och ta initiativ till att ändra betaltjänstlagen så att ansvaret för säkerhetsbristerna läggs på bankerna. De kan till skillnad från kunderna påverka säkerheten i sina banksystem. Det delade ansvaret bankerna emellan kommer även att få dem att driva på varandra för att minska bedrägerierna.

Vi vill se konkreta åtgärder. Lagstiftningen måste skärpas mot banker med slapp banksäkerhet

Debattartikeln publiceras dagen innan statsministern Ulf Kristerssons planerade möte med bankcheferna om bankbedrägerierna.

- Vi vill se konkreta åtgärder, att lagstiftningen skärps mot banker med slapp banksäkerhet. Hittills har det från politiskt håll varit mycket snack och liten verkstad.

Gå med i Villaägarna!

Tillsammans kan vi sätta press på makthavarna. Bli medlem och stötta vårt arbete.

Betala enkelt via:

En bild som visar en MasterCard-logga. En bild som visar en Visa-Logga. En bild som visar en Swishlogga.

Debattartikeln publicerades i Dagens Nyheter den 12 februari 2024

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.