Eu-flagga fladdrar i vinden

Europaparlamentet vill lagstifta mot bankbedrägerier

Villaägarna har tryckt på för en lagändring som tvingar bankerna att ta större ansvar för bankbedrägerier. Regeringen har inte lyssnat. Men I Bryssel har tongångarna varit positiva och snart kan svenska banker inte längre rycka på axlarna när deras kunder luras på sina besparingar.

Nuvarande svensk lagstiftning säger att det är ditt eget fel om du blir lurad av en bedragare och godkänner en överföring av pengar från ditt bankkonto med din mobil. Bankerna, som skulle kunna göra mycket mer för att motverka brottsligheten står ansvarslösa, samtidigt som privatpersoner får en dyr och förnedrande läxa.  

Villaägarna påverkar i Bryssel 

Men i förslaget till EU:s nya betaltjänstförordning som nu röstats igenom får i stället bankerna ansvaret för bankbedrägerierna. Från Bryssels sida motiveras detta med att bankerna har större tekniska möjligheter att sätta stopp för bedrägerierna än vad bankkunderna har. Det fina är att betaltjänstförordningen även blir direkt tillämplig som svensk lag. 

Vi har lobbat gentemot Bryssel så det känns mycket positivt att Europaparlamentet har klubbat igenom betaltjänstförordningen en första gång. Lagstiftningen behöver dock även passera Ministerrådet och Kommissionen, så det är ännu inte säkert att det här blir verklighet, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg. 

Bankerna vill fortsätta snåla på säkerheten 

De svenska bankerna med Svenska Bankföreningen i spetsen motarbetar den här lagändringen. De menar bland annat att det här skulle göra att bankkunderna beter sig mer riskfyllt.  

- Banksäkerhet kostar pengar, och så länge bankbedrägerierna och den bristande banksäkerheten är kundernas ekonomiska och juridiska ansvar är bankerna mindre angelägna att investera i högre säkerhet. Sen är det klart att bankerna kommer att göra sitt bästa för att få bort den här lagändringen i Bryssel, men vi på Villaägarna ska göra vårt bästa för att förhindra det, säger Ulf Stenberg. 

Vi fortsätter arbeta brett för husägares intressen 

I Storbritannien måste bankerna offentligt rapportera om hur mycket bedrägerier de har och i vilken utsträckning som de kompenserar bankkunderna. Vilket blir en fördel för kunder när de väljer var de vill placera sina pengar och samtidigt ett incitament för banker att ha högre säkerhet.  

- Vi arbetar för en motsvarande lagreglering i Sverige, så att kunderna kan välja bank efter hur säkra de är. Det är ju uppenbart att det svenska bankväsendets tystnadskultur inte har främjat banksäkerheten med tanke på hur bankbedrägerierna har ökat, säger Ulf Stenberg. 

Läs mer om EU:s nya betaltjänstförordning här! 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.