Undvik Ratsits betaltjänster - samma innehåll är gratis hos Skatteverket

Ratsit tjänar miljoner på att privatpersoner köper deras betaltjänster som du likaväl kan få gratis på Skatteverkets webbsida. I en serie där Villaägarna granskar söktjänster på nätet berättar vi nu om hur lätt du blir lurad att betala pengar för att skydda din identitet. Mer innehåll ur serien hittar du i relaterat material längst ner på sidan.

Villaägarna är kritiska mot att söktjänster som hitta.se, Ratsit och Mrkoll får masspublicera personuppgifter från offentliga register på nätet. Men söktjänsterna erbjuder också betaltjänster – som du får helt gratis på myndigheternas webbsidor.

Se filmen där Villaägarnas Lena Södersten avslöjar Ratsits kassako. Hon berättar även hur du gör för att helt utan kostnad spärra din folkbokföringsadress och om andra sätt att skydda din identitet på nätet.

Självbevakning och ID-skydd

Tjänsten Självbevakning kostar 159 kronor om året. Enligt Ratsit har 100 000 personer köpt den. Det innebär att Ratsit tjänat 16 miljoner. Den ”tunga” delen av självbevakningen är Ratsits ID-skydd.

Men trots att du köpt ID-skyddet ska du inte tro att Ratsit för den sakens skull skyddar dina personuppgifter. Inte ens på sin egen sajt. Vem som helst kan kolla upp dig på Ratsit utan att du har en aning om det. För en 50-lapp till kan en bedragare dessutom komma åt ditt personnummer.

Skatteverket, Adresslåset och digital brevlåda

Lenas tips:

1 Spärra din folkbokföringsadress hos Skatteverket

2 Spärra din postadress med Adresslåset

3 Skaffa dig en digital brevlåda. Då kan du spara 159 kronor.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.