Hus vid väg

Kriminella ska inte kunna kartlägga dig på nätet

Det är bara i Sverige som söktjänstföretag fritt får dela dina och mina personuppgifter på sina webbsidor, vare sig vi vill eller inte. Villaägarna kräver att regeringen täpper till kryphålet som tillgängliggör personuppgifter för kriminella på nätet.

Ibland är vi svenskar mer än lovligt naiva

Det är bara i Sverige som söktjänstföretag får publicera våra personuppgifter på sina sajter på nätet. Allt som krävs är att de får ett frivilligt utgivningsbevis. Sedan är deras webbplats skyddad enligt yttrandefrihetsgrundlagen och då gäller inte GDPR.

Men du får vackert finna dig i att söktjänstföretagen lägger ut dina personuppgifter på sina sajter och tjänar pengar på det. Vare sig du vill eller inte. Där kan vem som helst söka på dig helt anonymt – din adress, hur du bor, om du bor ensam eller om ni är fler i hushållet, din bil och vad den är värd, om du har hund och vilken ras och så vidare. De här sajterna är en guldgruva för en inbrottstjuv eller en rånare i sin jakt på lämpliga brottsoffer.

Så använder kriminella söktjänster för att begå brott

Som i somras när husägare som ställde bilen på Landvetters långtidsparkering fick inbrott hemma när de var på semester. En snabb mobilsökning på registreringsskylten räcker för att stöldligan ska kunna ta reda på var husägaren bor.

Så här kan vi inte ha det. Våra grundlagar ska skydda oss, inte vara ett verktyg för kriminella.

Vi har en tendens att ta steg i rätt riktning när något händer, men inte mer än så. Direkt efter påskupploppen tillsatte dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) en utredning som ska analysera behovet av att stärka skyddet för offentliganställda och polisstudenters personuppgifter.

Sedan Säpo höjde hotbilden mot Sverige befinner vi oss i ett nytt läge.

Al-Qaida och sympatisörer till den islamistiska terrororganisationen delar personuppgifter om svenska medborgare på sociala medier

Det främsta skälet till höjningen är det ökade hotet från våldsbejakande islamism. Den nya hotnivån är en signal till myndigheter och andra samhällsaktörer att de måste fortsätta vidta åtgärder för att förebygga och minska hotet för terrorattentat i Sverige.

Det är här en översyn av grundlagens regler om utgivningsbevis kommer in.

Redan dagen efter Säpos presskonferens rapporterade media att al-Qaida och sympatisörer till den islamistiska terrororganisationen delar personuppgifter om svenska medborgare på sociala medier enligt en dansk terrorforskare. Magnus Ranstorp bekräftade att spridandet av personuppgifter är ett tillvägagångssätt som använts av terrororganisationer tidigare.

Villaägarna kräver en lagändring

Nu är det justitieminister Gunnar Strömmer (M) som har bollen.  

Vi kan inte ha en ordning där kriminella ska kunna använda söktjänsterna som verktyg i jakten på lämpliga brottsoffer. Av rånare för att hitta lämpliga offer att råna. Av gängkriminella för att tysta offentligt anställda. Av utländska säkerhetstjänster för att kartlägga oss. Eller av islamister som planerar attentat i Sverige.

Villaägarna kräver att regeringen täpper till kryphålet i grundlagen för rena personregister på nätet. En sådan lagändring borde vara en lågt hängande frukt.

Vi måste göra upp med den svenska blåögdheten.

Har du blivit utsatt för brott genom söktjänster på nätet?

Villaägarna driver ett krav på en lagändring som stoppar söktjänstföretagen från att publicera uppgifter om oss på sina sajter. Vi har bland annat skrivit debattartiklar i tidningar från norr till söder, men nu vill vi öka trycket ytterligare i frågan genom att skriva om konkreta fall.

Därför söker vi familjer som har blivit utsatta för brott av någon som hittat dem på nätet. Är det du? Kan du tänka dig att ställa upp i media? Hör av dig till info@villaagarna.se och berätta lite kort om vad du har råkat ut för.

Debattartikeln publicerades i Aftonbladet den 29 augusti 2023.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.