Man mäter kök
Köksredskap
Modernt kök med trägolv
Man mäter kök

Rätt mått för ett lättjobbat kök

Vill du att köket ska kännas praktiskt, rymligt och arbetsvänligt? Då finns det några viktiga grundregler att hålla dig till när du bygger eller renoverar köket och planerar inredningen.

Hur du vill inreda ditt nya kök är självklart en smaksak. Men det finns några regler som kan vara bra att hålla dig till, för att undvika framtida irritationsmoment som att diskmaskinen inte går att öppna helt och hållet, eller att det är för trångt om utrymme kring spisen.

Avstånd spis – diskho – kylskåp

En viktig sak att tänka på är att avståndet mellan spisen, diskhon och kylskåpet inte bör vara för långt – det är mellan dessa tre punkter du rör dig mest när du arbetar i köket. 

Med rätt avstånd och placering av inredningen får du köket att upplevas som bekvämt och lätt att laga mat i, och dessutom fungera som en trivsam miljö när familj och vänner samlas kring en god måltid.

10 tips för ett praktiskt kök

  1. En arbetsyta på minst 80 cm, gärna upp till 120 cm, bör det vara mellan diskho och spis. Ett av de viktigaste måtten för att köket inte ska kännas trångt och opraktiskt när man lagar mat!
  2. Standardhöjden på en arbetsbänk är normalt 90 cm över golvet. Det ger en bekväm arbetsställning för en normallång person.
  3. Avståndet från arbetsbänk till väggskåp bör vara 50 cm, annars riskerar du att slå i huvudet när du arbetar.
  4. Lämna minst 5 cm mellan skåp och vägg, annars går inte skåpdörren att öppna! Hålet döljs med en passbit.
  5. En mikro ska inte placeras högre än max 120 cm från golvet, annars finns risk för att tippa den värmda maten över dig när du tar ut tallriken.
  6. Mellan fläktkåpan och spisen måste det vara minst 50 cm. Har du gasspis ska avståndet vara minst 65 cm, av säkerhetsskäl.
  7. Passagen mellan skåpen i ett parallellkök, eller mellan arbetsbänken och en köksö, bör vara minst 120 cm, gärna 130–140 cm. Då kan man öppna alla skåpluckor och flera kan jobba samtidigt i köket.
  8. Samma mått, 120 cm, krävs för att fritt kunna öppna ugnslucka och diskmaskin. Vill du placera diskmaskinen i bekvämare arbetshöjd, är 110 cm från golvet till maskinens ovansida lämpligt.
  9. Bänkskivan bör vara minst 60 cm djup och inte sticka ut mer än 3 cm över kanten för att det ska vara lätt att komma åt att ta fram saker ur underskåpen.
  10. Väggskåpet ska vara max 40 cm djupt, annars känns det bara i vägen.

I vår renoveringsguide för Kök får du fler tips på ett lättjobbat och trivsamt kök. Du hittar guiden i tjänsten Min Villa.  

Text: Lotte Ivarson Sandén

Behöver du tips kring interiör och materialval?

Materialval är en viktig del av att skapa din dröminteriör. Vi hjälper dig på vägen.

Color charts.svg

Interiör och materialval

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.