6 proffsknep när du målar om inne

Nyckeln till en lyckad målning ligger i förarbetet och att inte göra enkla misstag. För proffsen är det här självklarheter men för en vanlig villaägare är det kanske inte lika givet. Här är sex smarta knep som hjälper dig att måla rätt.

1 Tvätta rollern

Tvätta bort allt ludd från rollern innan du börjar. Ludd som har fastnat på väggen kan vara svårt att få bort. Om du tar en paus, trä en plastpåse runt rollen och kläm ut luften. Rollern kan förvaras så någon eller några dagar. Penslar med oljefärg kan du tillfälligt förvara i vatten så att de inte torkar.

2 Inget skräp i färgen

Får du skräp i burken är färgen förstörd. Ta därför en extra titt på locket innan du öppnar burken. Finns det smuts på locket kan du dammsuga av det eller så lossar du locket och flytta det bort från burken innan du vänder på det. 

3 Rätt färg på rätt plats

Måla inte med samma färg överallt. Välj en matt färg i taket och en halvmatt på väggarna. Ytor som behöver torkas av som till exempel foder bör ha en blank färg. För att vara på den säkra sidan kan du alltid fråga färghandlaren.

4 Jämna ut fogen med Wettex 

När du använder latexfog för att täcka sprickor eller springor kan du använda en blöt wettex eller en pensel doppad i vatten för att jämna ut fogen.

5 Rummet ska vara kallt och fuktigt

Färgen torkar långsammare i ett nerkylt rum vilket ger dig mer tid att stryka ut färgen.

6 Måla åt rätt håll

Tänk på att alltid avsluta rollningen åt samma håll. När du rollat ett parti, avsluta med att rolla nerifrån och upp på hela den ytan. Fortsätt sedan på samma sätt.