Spade i jord
Ritning och vinkelhake

Planera din trädgård

Rita upp tomten och få koll på sollägen och vind. Därefter är det dags att planera din trädgård. Här är några tips.

Växter som gör skillnad

Häck

Idegran och bärhäggmispel formar sig relativt snabbt till avskärmande häckar. Bukettapel är en robust prydnadsbuske med riklig blomning i maj och fina bladfärger på hösten. För att snabbt få en färdig häck krävs högvuxna plantor. Satsa rejält där behovet av insynsskydd är störst.

Träd

Rönn är ett tåligt och anspråkslöst träd som lätt maskerar allt från en ful telefonstolpe till en hopplös slänt. Fin året om med vårens flikiga bladutspring, sommarens skira grönska och senare höstfärger och bär. Vintertid är stammen vacker i sig.

Gräs

Maffiga gräs i stora krukor fungerar fint som avskiljare i trädgården. Tuvröret Calamagrostis x acutiflora 'Overdam' samt alla miskantusgräs klarar torka riktigt bra och kan stå kvar ute under vintern. Träkruka isolerar, metallkruka kräver isolering i form av till exempel bubbelplast.

Blomning

Luktärter som förodlas och några som direktsås blommar från juni till oktober och odlas för doft och färg. Odla många olika sorter, ha dem i korgar och tillför massor av kogödsel och rikligt med vatten för säker blomning.

Material för trädgårdsrum

  • Golv – gräs, grus, granit, skiffer, kalksten, gatsten, tegel, trätrall, marktäckare eller vatten.
  • Väggar – buskar, träd, bersåer, häckar, murar, spaljéer, terrasseringar, plank och byggnader
  • Tak – träd, klätterväxter, portaler, en pergola, en loggia, markiser, skärmtak.

Grunda din trädgård

Nivåer

Med rum i olika nivåer kan hela tomten nyttjas. En omöjlig slänt blir en användbar yta om den terrasseras med en mur, som samtidigt kan bli som ett växtbeklätt smycke. En plan tomt får nivåer med en stenmur, eller upphöjda terrassdäck, och växter i olika höjd och utbredning.

Material

Ett dominerande material bidrar till lugn. Grälla färger på stora ytor kan ge ett skrikigt resultat, därför är lågmälda och naturliga material att föredra i terrasser och trappor. Utgå gärna från material i närheten. Om du har berg på tomten – använd granit. Bor du på Gotland – satsa på kalksten. Med en liten budget är lokalt naturgrus ett fint alternativ! Tänk också på husets epok och vilka material som var på modet när det byggdes.

Växter

Upprepning och igenkänning ger ett lugnt intryck och ger solitärer utrymme att ta för sig. Lägg en tongivande bas med en häckväxt eller en återkommande färg, fyll på med formklippta buskar, marktäckare och klätterväxter. Tänk på bladens storlek, färg och form för att få fina kontraster och konturer, jobba med hårt mot mjukt, spetsigt mot rundat, skirt finbladigt mot storbladigt. Använd gärna få färger i större sjok och låt solitärer och höga gräs sticka upp som överraskande element.

Text: Bella Linde

Ur Villaägaren

Läs om hur du kan skapa din drömträdgård.

Att skapa din drömträdgård efter att du flyttat in i ditt nya hus kan vara överväldigande. Läs våra experttips om planering och genomförande för en smidig process!

Digging.svg

Planera din trädgård

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.