Trä staket
Trä staket

Tänk i trä med nya stakettrenden

En 800 år gammal tradition har blivit vårens trädgårdstrend. Fårstaketet uppmärksammas för både sina ekologiska egenskaper och sin naturliga skönhet.

Plötsligt syns det överallt – i hemmareportage, i trädgårdsprogram på tv och i kändisars sociala medier. Intresset för långsiktiga lösningar med hållbarhetsfokus har gjort att ett enkelt staket med anor från 1200-talets Sydeuropa seglat upp som en bubblare i svenska trädgårdar: fårstaketet. Kärt barn har många namn, så det kallas även naturstaket eller mer korrekt: kastanjestaket. För det är kastanjeträets specifika egenskaper som från början fick fåraherdar att välja det till sina inhägnader.

– Det innehåller stor mängd garvsyra som motverkar mögel och svamp och står emot fukt mycket bra, berättar Sune Stomps på Mariestadsbaserade företaget Trälandskapet.

Kastanjestaket består av kluvna pinnar som sammanfogas med en flätning av galvaniserad metalltråd. De görs i olika höjder, med olika avstånd mellan pinnarna och staketet säljs som färdig metervara. För att fixera det sätter du ner kastanjestolpar med jämna mellanrum i förgrävda gropar och trycker sedan ner sista biten. I dessa krokar du sedan upp metervaran.

Villaägaren_Tänk_i_trä_med_nya_stakettrenden_naturstaket.jpg
Äkta fårstaket görs av kastanj. Detta kommer från tralandskapet.se

Fårstaketet har seglat upp som en bubblare i svenska trädgårdar.

– Vi ser en stor grupp intresserade mellan 25 och 65 år. De yngre har just skaffat hus och behöver ordna med avgränsningar mot grannar eller för att skydda barn och husdjur. De är oftast mycket medvetna om kvaliteten, att staketet kommer att hålla tills barnen är stora och att det är bra att träet inte är impregnerat. Andra väljer det bara för att det är vackert! De får alla goda egenskaper på köpet, säger Sune Stomps.

Ett fårstaket passar överallt där du vill ha ett naturligt stängsel. De låga varianterna kan användas kring blomsterrabatter, de högre höjderna som visuell barriär eller trädgårdsskärm. 

Bygg med slanor, vidjor och ris

Det finns många andra typer av naturstaket. Att använda slanor av fur är vanligt, och för mer tillfälliga trädgårdsstöd och dekorationer även sälg, hassel, björk och pil. Genom att variera bredden mellan störarna och antalet slanor eller vidjor som läggs mellan, har man i århundraden format olika uttryckssätt.

Runt om i landet finns lokala varianter och det blev lite av en konstform att förena det praktiska syftet med något som var vackert att se på.

Det går även att göra väldigt enkla typer av naturstaket som dessutom fyller ytterligare ett syfte, nämligen att ta vara på ”småskräp” efter en häckklippning eller beskärning av träd i trädgården.

Artikel från Villaägaren, nr 2/2021

Text: Anna-Klara Aspegren
Foto Lisa Björner, tralandskapet.se, Grustorps AB

Gör utrymme för staket i Min Villa

I vår digitala tjänst Min Villa kan du rita upp staket som en del av din trädgård i vårt planläggningsverktyg. Kom i gång redan idag!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.