Mor och son sitter på hemgjord trädgårdsbänk
Mor och son sitter på hemgjord trädgårdsbänk

Så snickrar du den klassiska trädgårdsbänken

En skön sittplats i äppelträdets skugga är perfekt när solen gassar. Du kan börja snickra bänken inomhus redan nu – här får du beskrivningen steg för steg.

När solen vräker ner och hettan är för stark, då är det skönt att kunna ta en kopp kaffe och läsa tidningen under äppelträdet. Den här bänken kan man bygga i sektioner och slutmontera på plats.

Det gör den ganska lättbyggd men framför allt kan man pyssla med den inomhus om det är dåligt väder. Man kan om man vill även göra ett ryggstöd på den, jag använde trädstammen som ryggstöd.

Börja med att göra en mall

  1. Välj ett lämpligt träd att bygga bänken runt. Mät omkretsen på trädet med ett måttband. Räkna ut diametern genom att dela omkretsen med 3,14 (pi). Dela sedan diametern med två och du har fått fram radien. Skriv upp radien, den är viktig att komma ihåg.
  2. Ta fram en bit kartong, snöre, penna och en spik. Sätt spiken i mitten på kartongen och fäst en bit snöre i den. Längden på snöret ska vara samma som radien, fäst pennan i änden och rita en cirkel. Så här tjockt är ditt träd, stämmer det?
  3. Ta spiken och flytta ut den till strecket på cirkeln, rita ett nytt streck på cirkel när du sträckt ut snöret. Gör sex sådana småstreck på cirkeln. Lägg en linjal mellan småstrecken och rita upp en sexsiding.
  4. Klipp ut. Nu har du en mall att bygga dina sex bänksektioner efter. För att vara säker på att inte bänken skulle gå emot trädstammen gjorde jag min mall 5 cm större. Trädet är säkert inte helt runt heller, lite marginal är bra.

Virkesåtgång

Mitt hål blev ca 50 cm, så här mycket virke behövdes: ca 25 m furu 21 x 70 mm, ca 12 m 21 x 44 mm och ca 5 m 21 x 21 mm. Ca 200 st skruv 4 x 40 mm. Allt finns att köpa på en välsorterad brädgård.

Verktyg & annat du behöver

Såg, skruvdragare, tumstock, penna, kartong, snöre, sandpapper, sax, miniräknare.

Så här snickrar du ihop bänken steg för steg

Innan du sätter igång och börjar snickra, se till att ha mat i magen och kanske ett tillbringare saft till hands. Då brukar allt gå så mycket lättare.

 

1. Börja med att såga till delarna till stöden: 12 st bakre ben 50 cm långa i furuvirke 21 x 70 mm. 12 st främre ben, 50 cm långa i 21 x 44 mm. 6 st övre stag 52 cm långa i 21 x 44 mm. 6 st undre stag likadana.

 

2. Montera dina 6 st bänkstöd (som på bild 1). Ställ upp stöden på en plan golvyta efter mallen, det ska vara ett stöd i varje hörn. Sedan är det dags att montera ihop – enklast är att sätta ihop 2 st sektioner om 3 st bänkstöd med sittbrädorna, som på bilden.

 

3. När de två stödsektionerna är klara är det bra att grundmåla delarna. Sittbrädorna sågas till med marginal, lägg sedan ut dem på stödet och såga i 60 graders vinkel. Alla de innersta och yttersta sittbrädorna ska vara lika långa.'

 

4 a. Placera ut sittbrädorna, kolla att måtten stämmer och skruva fast dem så att du får kompletta sektioner som du sedan kan prova att ställa ut runt trädet. Vänta med att såga till sittbrädorna till den sista sektionen tills alla de andra är klara och provade!

 

4 b. Höjden på bänkstöden är tilltagen för att de ska kunna sågas av efter marken runt trädet. Säkert är deninte helt plan, 45 cm höjd är lagom.

 

5. Använd en lång bräda och vattenpass för att få sektionerna i våg. Såga av benen lite i taget tills bänken är lagom hög och i våg.

 

 

6. Nu är det dags att slutmontera de två återstående sittsektionerna. Mät så att innersta och yttersta brädan blir lika långa i alla sektioner. Kapa till sittbrädorna och montera. Slutmåla hela bänken, klart. Nu är det bara att vänta på solen, fikat och söndagstidningen.

Text & foto: Niclas Albinsson

 

Så mycket kostar bänken

  • 1,5 liter utomhusfärg, ca 300 kr
  • Furuvirke, ca 350 kr
  • Skruv, ca 50 kr

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.