Veranda med möbler och mattor
Hammare och spik
Hantverkare altan

Bygg den perfekta altanen

Längtar du efter en uteplats i solen? Villaägarna ger dig tips på vad du bör tänka på när du ska påbörja ditt byggprojekt.

Det finns i princip två sätt att konstruera en uteplats i trä: Trädäck på mark eller en altan på plintar. Vilken som passar dig och ditt hus beror dels på dina personliga önskemål, men kanske främst på vilka möjligheter just din tomt erbjuder. 

Bygga trädäck på mark 

Ska du bygga ett trädäck på mark behöver du gräva bort matjorden till fast botten. Det brukar vara mellan 300–400 mm, men det kan variera beroende på vilket material som trädgården återfylldes med när huset byggdes. Lägg minst ett lager geotextil av klass N2 i utgrävningen, fyll sedan upp med ett bärlager av till exempel bergkross 0–32 mm, som packas hårt med hjälp av markvibrator (så kallad padda, som kan hyras). 

Underlaget du bygger på ska vara en plan yta, gärna med lutning från huset om altanen byggs nära huset. Bygg därefter upp en regelstomme antingen direkt mot marken eller lägg ut trädgårdsplattor på 350 x 350 mm. Tänk på att de ska vara väl avvägda. Bygg därefter upp golvstommen. Fyll gärna på med lite bergkross mellan reglarna så blir din altan tystare. Innan du börjar montera trallvirket är det lämpligt att lägga ut en ny fiberduk eller annan duk som hindrar växter att få fäste. Tänk på att duken måste ha förmåga att släppa igenom vatten. 

När underarbetet är gjort är det dags att snickra ihop själva golvet. Om du måste kapa brädorna, gör det med en byggsåg eller så låter du ett snickeri göra det.  

- Lägg trallen med kärnsidan uppåt om möjligt, så att trallvirket blir konvext. Årsringarna ser då ”glada” ut. Det medför att vattnet rinner av bättre, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.  

Altan på plintar 

För en upphöjd altan rekommenderar Malte Rungård samma förarbete som trädäck på mark.  
 
Schakta bort det översta lagret med matjord och gräv för plintar. Placera dessa och återfyll med bergkross eller makadam. Om du planerar att bygga in altanen som ett uterum bör ta hänsyn till fukten. Se till att det är en öppen plintgrund med mycket luft under för att kunna ventilera bort markfukt. För att minska uppåtgående markkondens kan du exempelvis lägga en åldersbeständig plast som du punkterar i lågpunkterna så att det inte uppstår pölar med regnvatten på plasten.  

- Altanen byggs sedan vanligtvis på gjutna betongpelare eller stolpar av impregnerat virke som fästs i betongplintar. Det enklaste är att köpa färdiga betongplintar som grävs ner i marken, säger Malte Rungård.  

Känsligaste punkten är infästningen av den bärande regeln i husväggen. Om det finns risk för att regn och snö kommer åt där, bör du täta genomföringar med fog anpassad för väggmaterialet eller med plåt eller asfaltpapp som gör att fukt inte kan söka sig in bakom fasaden. 

Se till att bärlinan fästs i väggen och inte i fasadbrädorna. Om bärlinan behöver fästas i betonghålsten kan det nästan vara omöjligt att få till en varaktig infästning. Då kan du behöva sätta plintar även vid husväggen. 

Sätt upp ett altanräcke om altanens höjd är mer än 50 cm över mark eller bygg trappsteg som minskar fallrisken. Räcket bör minst vara 1,1 meter högt. Undvik helst att bygga räcket med tvärgående brädor som barn kan klättra upp på. Bygg inte heller räcket så att det uppstår mellanrum över 100 mm. 

Rätt material till uteplatsen

När det gäller material är kemiskt behandlat trä (tryckimpregnerat) inte längre en självklarhet. Det finns många sorters trallvirke att välja på – som värmebehandlat furu (Thermowood), lärk, bankirai och cumaro (brasiliansk teak). Idag finns även trall av komposit, som är en blandning av trä och plast.  

- Till altaner kan också stenmaterial användas. Det har sina för och nackdelar, vissa tycker att det ger en kall känsla, men sten kan även lagra värme varma soldagar och avge värme på kvällen när det är svalare, säger Malte Rungård.  

Skötselråd för trätrall

Under en säsong samlas smuts och pollen på trallen. Spola därför gärna av trallen lite då och då, så minskar du risken för mikrobiell påväxt. Ett smidigt och effektivt sätt att få rent trallen är att använda en högtryckstvätt med ställbart munstycke.  

- Men var försiktig. Är strålen för stark kan det bli för stor träfiberresning eller i värsta fall kan du slå upp flisor. Det finns tillbehör för högtryckstvättar som är avsedda för just tralltvätt, vilket minskar risken för att du skadar trallen. Ett alternativ är att justera munstycket på högtryckstvätten så att vattentrycket blir lägre, säger Malte Rungård.  

Fuktigt trä reser sig alltid oavsett om du använder trädgårdsslangen eller högtryckstvätten. Därför är det bra att gå över trallen med ett sandpapper när vattnet har torkat upp, förslagsvis ett 100–120 kornigt papper. Ett tips är att sätta sandpappret på ett slipverktyg med förlängningsskaft. Det spar på ryggen och gör arbetet enklare.  

Då ska du olja altanen

En väloljad trall är både trevlig att se – och inte minst att gå på. Men att hålla en trall i toppskick kräver en del jobb.  

- Ska den bli riktigt bra behöver du ofta olja in den minst en gång per år. Fördelen med att olja regelbundet är att trallen blir len och fin och får en längre livstid, säger Malte Rungård.  

Vänta dock inte för länge för då kan brädorna spricka. Ju noggrannare du är i början med att olja in trallen, desto lättare blir det att underhålla trallen på sikt.  

- Du kan välja olja med viss pigmentering. Men tänk på att trallen ofta blir mörkare och varmare när solen ligger på, säger Malte Rungård.  

När trallen är ny finns även andra alternativ än olja att behandla ytan med, som exempelvis trä- eller ytskydd för altan. 

Exempel på material och verktyg när du bygger uteplats

Material

  • Reglar 145 x 45 mm  
  • Trallbrädor
  • Infästningsmassa 
  • Galvaniserad franskskruv  
  • Mutter 10 mm 
  • Bricka 10 mm 
  • Vinkeljärn 
  • Trallskruv 55 mm 

Verktyg

  • Skelettpistol (för infästningsmassa) 
  • Skiftnyckel 
  • Penna 
  • Såg 

 Maskiner

  • Slagborr 
  • Skruvdragare 
  • Cirkelsåg 

Så lägger du trädäck

Instruktion bygga trädäck

 

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.