Välja häck - din guide till den perfekta häcken

Tuja, syren, avenbok eller måbär? Blommande eller med bär? En häck ska stå i många år och är en lönsam och vacker investering till huset, men det kan ofta vara svårt att välja sort. Trädgårdsmästare Nicholas Delahooke hjälper dig att planera för att plantera såväl vintergrön som lövfällande häck.

En trädgårdshäck är så mycket mer än en avgränsning vid tomtgränsen. Den passar utmärkt för den som vill skapa en inramad entré eller rabatt.

Innan man väljer trädgårdshäck är det viktigt att fråga sig vilka egenskaper man förväntar sig av den. Ska den till exempel vara snabbväxande eller långsam? Hur mycket underhåll kan du tänka dig att lägga på underhåll? Nicholas Delahooke, trädgårdsmästare i Trädgårdsföreningen i Göteborg berättar. 

Trädgårdshäckens syfte och funktion 

När man väljer häckväxt är det viktigt att tänka på vilka sorter som trivs i den zon man bor. Vill man ha en vintergrön häck eller lövfällande? Nicholas själv gillar lövfällande häckar på grund av den vackra lövsprickningen på våren, vid blomning, när bären kommer och när de får sina vackra färger på bladen fram på höstkanten.  

– Häckar och formklippta buskar är vackra inslag i våra trädgårdar vintertid, även de som är lövfällande. De ger en vacker kontrast mot friväxande träd och växter genom sin struktur, säger Nicholas. 

Att plantera in lövfällande häckväxter ger inget insynsskydd men den öppna strukturen är bra för luftcirkulationen och de är mindre vindkänsliga, vilket gör dem till utmärkta vindskydd.  

Lövfällande eller vintergrön häck? 

Några av de vanligaste lövfällande häckarna är avenbokshäck, oxelhäck, syrenhäck, aronia och måbär. Berberis var en vanlig växt från 1930-talet fram till 1960-talet, och under dessa decennier planterades denna härdiga växt in i många bostadsområden.

– För mig var berberis en vanlig häckväxt som jag såg mycket av när jag växte upp i England på sjuttiotalet. Sedan såg jag inte så många häckar av den sorten fram tills för nio år sedan, när jag jobbade i Malmös slottsträdgård under två somrar, då tv-kändisen och trädgårdsmästaren John Taylor bytte ut alla lågväxande häckar runt odlingarna till en blandning av grön och röd berberis, berättar Nicholas.  

Fördelarna med vintergröna häckar är att de ger insynsskydd året om och samtidigt dämpar buller under de kalla årstiderna. Bland några av de vanligaste vintergröna växterna finns idegran, tujahäck och lagerhägg som klarar upp till zon 5–6. Buxbomshäck och vinterliguster passar bättre för de varmare zonerna.  

Runt Trädgårdsföreningens planteringar finns en idegranshäck som ramar in rosenrabatterna.  

– Vi klipper den en gång om året och ger den bredare A-linjer så att solen kan komma åt den nedre kanten. När jag klipper häckarna lägger jag en lättare tyngd mot häcken så att jag kan klippa den lite mer än vad som rekommenderas. På så sätt får den ett fylligare växtresultat, säger Nicholas. 

Du kan besöka trädgårdsföreningen för att hitta inspiration till sin trädgård. Här finns även lite olika alternativ på trädgårdshäckar.  

Lövfällande häckar  

Avenbok

Avenbokshäckens blad får en vacker gul färg på hösten och efter den första frosten blir det glesare med blad, men de flesta bladen sitter kvar hela vintern. De gamla bladen trillar ner cirka en månad innan de nya växer fram. Det sker oftast om avenboken är planterad på skyddade platser och jorden den står i är i bra kondition. Avenbokshäcken växer i genomsnitt 40–60 cm per år med beskärning 2 gånger under den perioden. Trivs i zon 1–4.

Avenbok_2142.jpg

Måbär

Måbärshäcken tillhör de mest lättskötta häckarna. Den grönskar först av alla och är samtidigt härdig. Bladen har en ljus grönska som mörknar under sommaren och kan få en fin höstfärg. I maj blommar den med sina gula blommor och får smaklösa giftfria bär.

Måbär växer mer än 30 cm per år och kraftig beskärning görs under vårvintern innan den grönskar. Den klippta häcken jämnas till två gånger under sommaren, i juni och augusti. Måbärshäcken trivs i fuktig jord och såväl i sol som skugga. När det blir torra somrar är det bra att vattna och gödsla lite extra så håller grönskan lite bättre. Passar bra i zon 1–6. 

Mabar_i_text2.jpg

Oxel

Oxelhäckens blad är gröna till silverfärgade och blommar med vita blommor i klasar runt maj–juni. Under hösten får den röda dekorativa frukter som uppskattas av fåglar. Den har genomväxande stam och ska inte klippas på höjden förrän önskad höjd har uppnåtts. Det är en snabbväxande häck men ska helst bara få växa 10–20 cm per år om den ska bli fyllig.

Oxelhäcken trivs bäst i sol till halvskugga i kalkrik jordmån. Den tål både salt och blåsiga platser bra. Går bra att plantera i zon 1–6. Bästa tiden för att klippa häcken är under vårvintern, februari till mars, för att få den kraftig med nya skott. För att få lite tillväxt och lite bär är det bra att vänta med att klippa den till sent på sommaren under juli, augusti eller september. 

oxelhack_i_text.jpg

Syren

Syrenhäck med sina underbara doftande blommor och sina stora bladverk är en mycket härdig och tålig växt. Den är inte vintergrön men detta vägs upp av de härliga blommorna på försommaren. Syrenhäcken växer långsamt de första 2–3 åren för att sedan ha en tillväxt på cirka 30–40 cm per år.

Beskärning av syrenhäck går bra efter blomningen. Om den har varit hårt klippt brukar den inte få så mycket blommor och kan behövas trimmas två gånger per säsong. Tänk på att syrenen skjuter iväg i topparna och dessa bör klippas ner för att häcken ska bli fyllig. Vissa syrensorter går bra att plantera ända till zon 6 och trivs bra i soliga till halvskuggiga platser.

Syren_i_hack.jpg

Aronia

Aronia finns i många olika varianter. Den vanligaste är svartaronia som med sitt buskiga och stabila växtsätt har blivit ett populärt val. Aronia får blad tidigt på våren och får rikliga mängder med vita små blommor. Bladen är blanka och övergår i vackra höstfärger, och bären som liknar mörka blåbär är unika i sitt höga innehåll av antioxidanter.

Bären är nyttiga att äta och det går även att koka saft och sylt på dem. Aroniahäcken växer medelsnabbt och kan bli 150–200 cm hög. Den trivs bäst i halvskuggigt läge. Beskärning görs en gång om året på våren, i mars eller april, då man tar bort de äldsta grenarna. Aronia är en tålig sort som trivs i zon 1–6. 

Aronia_i_text.jpg

Berberis

Berberishäcken har tät förgrening med taggar och små blad. Den får gula blommor som blommar runt maj och på hösten får den röda bär som hänger kvar länge. Berberis finns med röda, gula och gröna blad beroende på vilken sort man väljer. Den är lättskött och bildar snabbt en tät buske som är lätt att forma. Går bra att plantera i sol till halvskugga och den trivs i zon 1–5. Tidig vår är en bra tid att klippa berberis men det går även bra på sommaren. Ett bra tips är att gödsla plantorna lite efter klippningen. 

Berberis_i_text.jpg

Vintergröna häckar

Tuja

Tujans mjuka fjäderformade bladverk behåller grönskan året om och den klarar frost- och snöskador. Den är snabbväxande och därför det lättaste sättet för att kvickt få ett insynsskydd. Tujor växer bra i olika typer av jord, men föredrar fuktig, väldränerad, neutral till alkalisk jord (pH-nivå som är högre än 7). Den blir fyllig och trivs bra i full sol men uppskattar lätt skugga på eftermiddagen under heta sommarmånader.

Undvik att plantera i full skugga då den kan bli glesare och undvik blåsiga platser. Två vanliga tujasorter är Smaragd och Brabant där skillnaden är färgen, formen och hur snabbt de växer. Smaragd har en ljusare grön färg, är konformad, kompakt, växer långsamt (20–40 cm per år) och trivs i zon 4–6. Brabant är mer snabbväxande (30– 50 cm per år), har ett stramt och tätt växtsätt samt trivs i zon 4-5.

 

 Thuja_2194.jpg

Buxbom

Buxbomshäck är en långsamväxande häck som växer cirka 5 cm per år. Den har mörkgrönt och läderaktigt bladverk med ljusgröna bladskott. Den får gulvita blommor i april till maj och är en klassisk vintergrön häck.

I första hand används den som låg till medelhög häck för kanter och avskärmningar. Beskär på vårvintern och ansa 1–2 gånger per år, helst under jas-säsongen. Buxbomen har inga större krav på jord och växtplats utan klarar både sol och skugga. Den passar bra i zon 1–3.                                                                               Clematis ÔÇÖBlue AngelÔÇÖ och Buxbom_9174.jpg

Idegran

Idegran är en tät vintergrön planta som med sina mjuka barr bildar en vacker häck och ger välbehövligt insynsskydd. Växten innehåller bland annat taxin samt en irriterande olja. Trots att den är giftig för människor och vissa djur är bären ofarliga och omtyckta av fågelarter som nötskrikor, rödhakesångare och sidensvansar.

Idegranen tillhör de långsamväxande plantorna och har en tillväxt på 20–40 cm per år. Den behöver beskäras en gång per år för att hålla formen. Bästa tiden för beskärning är från maj till mitten av juni och augusti till september. Den riskerar snöskador när den är mellan två och tre meter hög. Plantan bör planteras på platser som är väldränerade och skuggfria eftersom de inte tål för mycket vatten. Hybrid-idegran trivs ända upp till zon 5.

Idegran_2156.jpg

Vinterliguster

Vinterliguster har mörkgrönt glänsande bladverk som sitter kvar långt in på vintern. Runt juni blommar den med vita små blommor och på hösten får den mörkblåa giftfria bär. Den trivs i de flesta jordar och går utmärkt att sätta i sol till halvskugga i zon 1–4. Vinterligustern kan bli något glesare i skuggiga lägen. Eftersom ligustern kan växa upp till 50 cm per år klipper man den två gånger och den klarar kraftig beskärning. Gödsla gärna extra med kisel. Det stärker cellväggarna och minskar påtagligt att bladsvampar får fäste.

Vinterliguster_2171.jpg

Lagerhägg

Lagerhäggen med sina glansiga, vintergröna blad och ett naturligt tätt växtsätt gör den till en utmärkt häckväxt. På våren får den gräddvita väldoftande klasar med blommor och på hösten bildas röda bär som går över till svart. Häcken är mycket omtyckt av fåglar och det är viktigt att se efter så det inte finns några fågelbon när man ska klippa den.

Lagerhäggen växer 40–60 cm per år beroende på sort. Bästa tiden att klippa är i juni och man bör undvika att klippa vid blomning och frost. Det är en lättskött växt som trivs i både sol och skugga, men man bör undvika kalkrik jord och för mycket väta. Häcken kommer att bli väldigt tät och svår att gå igenom och passar utmärkt både som insyns- och vindskydd. Trivs i zon 3–5.  

DSC_2292-Lagerhägg.jpg

Gröna råd för att lyckas med din häck 

Att luckra, vattna, gödsla och beskära är ett vinnande recept för en fin och frodig häckplantering. 

Råd för plantering och vård av din häck 

  • Vid plantering, gräv cirka 30–40 cm, luckra upp jorden och se till att få bort ogräs. 
  • Under den första växtsäsongen är det viktigt att växterna får tillräckligt med vatten. När plantan har etablerat sig vattnar man under de torra perioderna.
  • Vid plantering på hösten finns det oftast naturligt med vatten i marken och man behöver inte vattna lika ofta.
  • Gödsla växterna en gång om året med höns- eller kogödsel på marken under plantorna, cirka 10 cm från stammen. Undvik att det kommer gödsel på stammen eller bladen. Bra jord ökar tillväxten på plantorna.
  • Den första beskärningen bör göras på vintern ett eller två år efter att växten planterades. Ytterligare underhållsbeskärning bör göras på sommaren.
  • Vid beskärning av en lövfällande häck behöver trädet få en central stam, så kallad ledare. Beskär konkurrerande ledare och grenar som gnider mot varandra samt brutna grenar, gamla stumpar, grenar som sitter för tätt, döda grenar och tunna skott från lägre grenar eller stammen. 
  • Vid klippning är en batteridriven häcksax är bekväm att använda. Den luktar inte och den är mycket tystare än en bensindriven. Kom ihåg att smörja in bladen på häcksaxen inför klippning. Sekatör behövs också för att klippa stora kvistar och en såg för att ta bort större grenar.     

Läs mer!  

Dessa regler gäller för häckplantering i villaträdgårdar: Fixa häckarna och få en bättre relation med grannarna (villaagarna.se) 
 

Text och foto Ann-Charlotte Fägerlind   från Villaägaren 04/2022

 

Läs om hur du kan skapa din drömträdgård.

Att skapa din drömträdgård efter att du flyttat in i ditt nya hus kan vara överväldigande. Läs våra experttips om planering och genomförande för en smidig process!

Digging.svg

Planera din trädgård

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.