Barn som håller hink med penséer
krokus i rabatt
barn som håller hink med penséer

Växterna som trivs i din växtzon

I landets norra delar är antalet växter som fungerar mer begränsat än längre söderut men det går fortfarande att anlägga en grönskande trädgård. Villaägarnas trädgårdsexpert tipsar om vad som passar just där du bor.

- På modet just nu är vintergröna växter – något många backar för då de ser 70-talets trista barrträdsträdgårdar framför sig. Men det finns nya sorter som är något helt annat och några enstaka kan utgöra färgklickar även när resten av trädgården har gått i ide. Exempelvis dvärgtall och koreagran, de trivs bra till och med växtzon fem. Det finns också nya sorters bergtall som är tålig hur långt norrut som helst, säger Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin.

Balansera med träd

Att ha träd ger balans på tomten, särskilt om huset är ett par våningar högt. Ett träd som är populärt nu är prydnadsträdet silverpäron.
- Det ger ingen ätlig frukt men påminner om ett olivträd med sina gråsilvriga blad. Upp till zon fem trivs detta vackra träd, säger Henrik Bodin.

Längre norrut funkar näverhägg bra, ett träd som är känt för sin fina bark. Det håller sig friskt och välmående i norr men i södra Sverige kan det lätt angripas av svampsjukdomar.

Buskar fyller ut

Buskar utgör en bra bas i trädgården. Björkspirea håller sig tät och kompakt ända upp till zon 6. Korallkornellen ger färg med sin nästan lysande röda stam. Den trivs bäst i norr och gärna i inlandet upp till och med växtzon 7.

Gräs är inne

Trenden med prydnadsgräs håller i sig. Och i en väldränerad jord kan de stå ganska långt upp i landet.
- Satsa gärna på vintergrönt gräs, för färgens skull, som karexgräs. De är tacksamma och fina marktäckare. Hirs är också fint, det är gracilt och blir mellan 60 och 120 cm. Tyvärr är de inte lika tåliga, men till Mellansverige är det inga problem, säger Henrik Bodin.

Karexgräs

Perenner från vår till höst

Lite blommor vill du också ha förstås. Försök hitta sorter som avlöser varandra så står trädgården i blom hela säsongen. Perenner, det vill säga fleråriga blommor, har inga zonangivelser men är olika tåliga.
- Kanske de mest uppskattade är de tidiga vårlökarna som dyker upp när snön smälter och signalerar att det kommer bli en sommar någon gång igen. Snödroppar, krokus och sedan påsk- och pingstliljor funkar fint i hela landet.

Han rekommenderar också nävor.
- De är utmärkta marktäckare. Även många av alunrotssorterna trivs i nästan hela Sverige. De är långkörare med färgrika blad från vår till höst. De klarar sig ofta bättre längre upp i Sverige än i Mellansverige på grund av det skyddande snötäcket på vintern. 

Vill du slippa rensa ogräs (och vem gör inte det) tipsar Henrik Bodin om krypflox. De blommar på våren i många färger och bildar mattor som ogräset inte tränger igenom.

För att få det ogräsfritt måste det vara rensat från början eftersom krypande låga växter inte klarar att konkurrera ut högre rotogräs som kvickrot och kirskål.

Henrik Bodin

Krypflox

- Men för att få det ogräsfritt måste det vara rensat från början eftersom krypande låga växter inte klarar att konkurrera ut högre rotogräs som kvickrot och kirskål.

En högre perenn är jättedaggkåpan som trivs bra i hela Sverige, men den frösås väldigt lätt och kan ta över hela trädgården.

Sedan finns ju fina sommarblommor. Blåklockor, prästkragar och andra ängsblommor. Ta en titt i din närmiljö, de blommor som trivs i naturen runt omkring där du bor, de trivs säkert i din rabatt också.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.