Händer planterar kaktus i liten kruka
Mysigt växthus med inredning
Mysigt växthus med inredning

Välj rätt växthus 

Med ett växthus kan du odla oberoende av säsong och är en perfekt vinterförvaring för oliv- och citrusträd. Det kan också funka som orangeri, lusthus och uterum. Vi ger dig mängder med tips på hur du väljer rätt växthus utifrån dina behov och olika sätt att använda det.

Vi odlar som aldrig förr och många satsar på att bli självförsörjande på egna grödor. För hemmaodlaren innebär ett växthus många fördelar. Det ger ett jämt klimat och är därför effektivt om du vill påskynda växtprocessen. Det förlänger även odlingsperioden och skyddar växterna från djur och insekter som annars gärna kommer och tar sig ett smakprov.

Ett underbart tillägg till huset eller uteplatsen och fungerar som ett extra rum långt in på hösten.

Välj plats med morgonsol för odling

Först bör du fundera på vad du ska använda växthuset till. Sedan är valet av plats viktigt. Är du osäker på hur du kan komma att använda växthuset, köp då en storlek större än du tänkt från början, speciellt om du har en stor tomt. Risken är annars att du ångrar att du inte gjorde det när det väl kommit på plats.

Det är också fint om växthusets storlek står i proportion till din villa. 

- Ska du främst odla i växthuset ska du välja en plats med morgonsol nära ditt hus. Om växthuset står i full sol hela dagen, sätt då upp en väv som ger växterna skugga. Risken är annars att de blir brända, säger Ebba Lindmark, marknadsstrateg på GardenStore.

Ett litet växthus går att flytta

Mindre växthus med hyllor är väldigt populärt och passar många hemmaodlare. Hyllorna tar upp en liten golvyta och kan ställas mot en vägg eller i ett hörn. Det är effektivt om du har svårt att ge dina plantor en stor yta.

- Ett mindre växthus kan du även flytta runt i trädgården. Det är ett smidigt sätt att optimera läget för plantorna och anpassa platsen efter behov, säger Ebba Lindmark.

Ett stort växthus som orangeri, lusthus eller uterum

Har du plats för ett stort växthus blir möjligheterna ännu större. Då kan du odla fler och större plantor. Stora växthus kan också inredas och användas som orangeri, lusthus och uterum. Här kan du gå loss med inredning som passar dina behov. Du kanske vill kunna dra dig tillbaka med en bok, omgärdad av dina sådder? En del använder sina växthus som middagsrum. Tänk att sitta inne men ute i trädgården och umgås med familjen eller middagsgästerna under sommarens ljusa kvällar! 

- Ett växthus är ett underbart tillägg till huset eller uteplatsen och kan fungera som ett extra rum långt in på hösten, säger Ebba Lindmark.

Övervintra medelhavsväxter

Större växthus lämpar sig också för att övervintra medelhavsväxter, som citronträd, olivträd och bougainvillea. De trivs dåligt inomhus under vintern då det är för varmt. Träden behöver en temperatur på runt 10 grader och drabbas lätt av skadeinsäkter om de får stå i rumstemperatur. Växthuset erbjuder däremot en perfekt miljö: svalt, frostfritt och ljust. Komplettera gärna med lite värmande växtbelysning.

Garden store.jpg
Växthus från GardenStore.

Våra 10 tips inför växthusköpet 

  • Fundera över dina behov. Vill du odla, ha ett extra uterum eller både och?
  • Ett litet växthus kan du flytta runt i trädgården.
  • Ett större växthus kan du använda som ett uterum.
  • Det är fint om växthusets storlek står i proportion till din villa
  • Välj en plats med morgonsol nära ditt hus om du främst ska odla i växthuset.
  • Välj ett större växthus än du tänkt från början.
  • Välj ett växthus med god ventilation. Det ger bättre svalka men gör även att risken för ohyra minskar.
  • Placera växthuset så att du har enkel tillgång på vatten. Det är också fint om du kan se det från din villa.
  • Dra in el för belysning, värmefläktar och annat.
  • Om växthuset ska stå närmare tomtgränsen än 4,5 meter behövs medgivande från berörda grannar. 

Få din drömträdgård med Min Villa

I Min Villa kan du samla allt om din trädgård. Du får en bra överblick över dina växtplatser och växternas behov, och kan planera dina rabatter. Du hittar också vår guide med enkla instruktioner för att få gräsmattan i toppskick!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.