Skapa en varm och inbjudande trädgård med en utekamin

Med en utekamin kan din trädgård snabbt få ett lyft. Det ger en varm atmosfär och förlänger sommarkvällarna du aldrig vill ska ta slut. ”En eldstad utomhus sätter verkligen guldkant på tillvaron och ökar livskvaliteten” säger Jonas Svensson, VD på Elda.

Vill du ta atmosfären i din trädgård eller din uteplats till nya höjder? Då är det kanske en utekamin du längtar efter. Det finns många sätt att addera eld-effekten på din uteplats, men värdet i en eldstad ligger i hur ofta du använder och njuter av den.

Oavsett vad du söker, ska du välja en utekamin som är tillräckligt enkel att använda regelbundet. Väljer du en modell som du tycker om att titta på och som du upplever som enkel är det troligt att du eldar i den ofta.

Vilken utekamin passar i din trädgård?

Tänk igenom vilken funktion din utekamin ska ha, hur mycket utrymme den får ta och var den ska placeras.

Drömmer du om en stor, vedeldad ugn med möjlighet till olika former av matlagning eller en portabel, vedeldad pizzaugn? Är du ute efter en kamin för mys och värme eller handlar det mer om att inreda uteplatsen med eld? Vill du elda ved eller fördrar du det praktiska med gasol eller bioetanol?

Tänk på att utekaminen ska passa in med storlek, utseende och funktion. För att få en uppfattning om hur mycket utrymme en platsbyggd utekamin tar är det en god idé att mäta upp och markera där kanterna hamnar. Och kom ihåg att du inte ska placera dina utemöbler för nära elden.

Platsbyggd eller fristående utekamin?

Är du händig kan du själv bygga en öppen spis på plats från grunden. Då är det enbart din vilja, fantasi och vision som sätter gränserna. Du kan formge och bygga en eldstad i sten, betong, plåt eller något annat icke-brännbart material. Det viktigaste är att tänka på brandsäkerheten och hur röken leds ut från eldstaden.

Ett enkelt och billigt alternativ att bygga själv är att stapla överblivna stenplattor i valfri form för att skapa en avskärmning runt elden. Mellan plattorna kan du om du vill placera ett grillgaller och vips så har du gjort en egen eldstadsgrill.

- Men kom ihåg att det handlar om eld och det är därför viktigt att ha ett säkerhetstänk. Eldstäder utomhus behöver inte kontrolleras av en fackman enligt lag, men sunt förnuft säger att om du är osäker på resultatet, ta hjälp av någon som kan, säger Jonas Svensson, VD på Elda.

Bygga utekamin på plats med byggsats

Ett förhållandevis enkelt sätt att bygga en öppen trädgårdseldstad som ser både snygg och genomtänkt ut är att köpa en färdig byggsats. Det gör arbetet enklare gällande såväl design som funktion.

När du bygger en utekamin med byggsats levereras den i moduler som du själv sätter ihop enligt medföljande instruktioner.

Utekaminen Isokern Garden är uppbyggd av moduler.

Fristående utekaminer för variation

Med en fristående utekamin som drivs på bioetanol är alternativen för placering väldigt många. Eftersom den inte kräver någon installation är den flyttbar på ett praktiskt sätt.

Det är viktigt att tänka på att inte utsätta etanolkaminen för regn och snö. När den inte används ska den därför förvaras skyddad från både väder och vind.

Kombinera eldstad och grill

En uteplats eller trädgård inredd med en eldstad är en naturlig samlingsplats att umgås på med familj, släkt och vänner. Och där har även grillen sin givna plats.

Grundregeln är att inte grilla i en utomhuskamin då mat och fett som droppar ner kan förstöra konstruktionen, särskilt känsliga i det fallet är de fristående utekaminerna. Vill du kombinera myseldandet med matlagning i trädgården ska du därför välja en utekamin eller eldstad med grillgaller. Här finns det ett stort utbud band återförsäljare och många tillvägagångssätt för den som bygger själv.

Att tänka på när du väljer utekamin

Funktionen 
Tänk igenom om du vill ha mys, värme eller matlagning

Utseendet
Välj en eldstad som lyfter just din trädgård eller uteplats

Driften
Passar en bioetanolkamin dig bättre än en vedeldad kamin?

Värmen
En utekamin har en värmestrålning på ungefär två till tre meter.

Säkerheten
En utekamin med skorsten får inte placeras under tak.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.