Annica Oppenheim Stenman, mäklare
Kvinna planterar växter i trädgården med händerna
Familj fikar på uteplats i solen
Familj fikar på uteplats i solen

Höjer en fin trädgård husets värde

Att sälja hus till bästa möjliga pris kräver sin planering. Lönar det sig exempelvis verkligen att fixa trädgården inför en försäljning?

- Precis som vid en förälskelse spelar första intrycket en stor roll. Vid en husvisning är trädgården det första du ser. Om du möts av en stökig trädgård dämpas förväntningarna redan innan du går in i huset, säger Annica Oppenheim Stenman, mäklare på SkandiaMäklarna i Spånga.

Städa upp i din trädgård 

Att fixa till trädgården är ingen rocket science, menar Annica Oppenheim Stenman. Det viktigaste är att se till att tomten ser städad ut. Ett stökigt intryck kan ge känslan av att säljarna varken bryr sig om trädgård eller hus.

- Det är viktigt att det känns välordnat. Börja med att röja bort skräp så som plank, tegelpannor och ris. Därefter kan du pimpa, det vill säga klippa gräsmattan, rensa rabatter, beskära fruktträd och buskar samt fylla krukor med vackert för årstiden. Ta också fram snygga dynor och plädar. Det handlar om att skapa en utomhusmiljö att bli förälskad i helt enkelt, säger Annica Oppenheim Stenman.

Fixa uteplatsen

Uteplatsen är också viktig att fixa inför en visning. Det är trädgårdens efterlängtade sommarrum och är ofta orsaken till att man flyttar från lägenhet till hus, berättar Annica Oppenheim Stenman.

- Blivande husägare har ofta en längtan efter att kunna stå ute på verandan varma sommarkvällar och grilla för familj och vänner samtidigt som barnen leker på den mysiga tomten, säger Annica Oppenheim Stenman.

Det räcker ofta med enkla åtgärder som att ta fram grillen, fylla utekrukorna, lägga ut kuddar och plädar i utemöblerna och placera fina lyktor på trädgårdsbordet.

Tänk på vad du själv föll för

Om det inte är uteplatsen kanske det var något annat som gjorde att du ville flytta till hus.

- Tänk på det du föll för när du själv köpte huset. Beskriv din egen känsla och längtan för mäklaren. Det kan vara värt att ha med i objektsbeskrivningen, säger Annica Oppenheim Stenman.

Fokusera på framsidan av tomten

Annica Oppenheim Stenman kan inte nog betona vikten av ett gott första intryck.

- När du kommer in genom grinden eller går in på tomten ska upplevelsen vara härlig. Prioritera därför att göra trädgården extra fin framför huset. Där ingår förstås att fixa till uppfarten så att den också ser prydlig ut, säger Annica Oppenheim Stenman.

Minska insynen

Insyn vill ingen ha, människor vill kunna vara privata hemma, menar Annica Oppenheim Stenman. Det kan vara en aspekt som gör att färre blir intresserade av huset.

 Men går det verkligen att göra något åt, huset ligger ju där det ligger?

- Ja, det finns en del knep. Att plantera buskar och träd där kronan tar insyn är förstås bra, men ofta är det mer bråttom än så. Då rekommenderar jag spaljéer med exempelvis humle som växer snabbt och parasoller som ett alternativ att gömma sig bakom. Även fina planteringar som ögat dras mot snarare än huset bredvid är bra, säger Annica Oppenheim Stenman.

Kan du be grannarna städa upp?

Inför en visning kanske du funderar på om du kan kräva att grannen tar bort skräp på sin egen tomt för att ge fint helhetsintryck av fastigheten och dess omgivning.

- Du kan inte kräva att grannen städar upp på sin fastighet med stöd av lagen. Däremot kan du föra en dialog med grannen och kanske till och med erbjuda dig att hjälpa till att klippa en förvuxen häck eller vad som nu kan tänkas behövas, säger Lena Rönngren, chef för rådgivningsavdelningen på Villaägarna.

Annica Oppenheim Stenman berättar att hon vid ett tillfälle bad grannen till en kund att flytta på takpannor som låg intill tomtgränsen.

- Det var absolut inga problem och löste sig på ett bra sätt för alla parter. De flesta har full förståelse för grannens önskemål. En husförsäljning är ju trots allt ofta är livets största affär, säger hon.

Om högar med skräp – vänd dig till kommunen!

Att det är lite stökigt på grannens fastighet är inte heller något som kommunen kan göra något åt.

- Kommunen kan däremot ingripa om grannen skulle ha stora högar av skräp på sin tomt, nästan så att det liknar en soptipp eller om det finns andra miljöfarliga föremål på tomten, säger Lena Rönngren. 

Fotograf: Carolina Pascual

Annicas trädgårdstips inför en försäljning:

  1. Städa och pimpa din tomt – ta bort skräp, rensa ogräs och klipp gräsmattan.
  2. Fixa uteplatsen – ta fram utemöbler, grill, utekrukor, plädar och kuddar.
  3. Tänk på vad du själv föll för när du köpte ditt hus – berätta för mäklaren och lägg eventuellt in i objektsbeskrivningen
  4. Fokusera på framsidan - både vad gäller trädgård och uppfart. Glöm inte att första intrycket är viktigt.
  5. Tänk långsiktigt för att minska insynen – plantera buskar och träd, sätt upp spaljéer och parasoller.
  6. Prata med stökiga grannar och erbjud dig själv att hjälpa till att få undan skräpet.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.