Trädgårdshandske i jord
Kvinna ler i växthus
Gröna sticklingar i burkar på rad

Så får du sticklingar att växa 

Kreatören Hanna Wendelbo har ofta växter som modeller när hon skapar sina mönster – och hon har blivit en mästare på att få sticklingar att frodas och växa. Här delar hon med sig av sina knep för att föröka favoritblommorna.

I Kungsbacka, söder om Göteborg, bor mönsterkreatören, tapetdesignern och trädgårdsproffset Hanna Wendelbo med sin familj. Här odlar hon blommorna som sedan står modell för hennes arbete – de handmålade mönstren som blir tapeter (för Midbec), inredningsdetaljer (senast för Klippan Yllefabrik), klänningar (för Pure Female) och anteckningsböcker (i samarbete med Bookbinders Design). I boken Hannas blomsterpill och mönsterlek visar hon hur blad kan förvandlas till mönster och uppmuntrar alla att odla sin kreativitet – både bokstavligt och bildligt talat.

– Jag är jätteinspirerad av färgskalorna som finns i naturen, och när jag testar nya färgkombinationer gör jag det gärna först i en bukett, plockar ihop lite blad eller gör en mandala. Sedan är allt som växer väldigt tacksamma modeller. De är tillfredsställande att rita av, säger hon och lägger ut avklippta blad på ett bord i sitt växthus för att visa.

Sticklingar på sociala medier 

Många av de växter hon målar förökar hon genom att ta sticklingar. Och flera av plantorna som står i hennes fönster fick hon när de var sticklingar, ofta från olika vänner och bekanta. Palettbladen kommer från designern, formgivaren och influencerkollegan Johanna Wikstrand Gartmyr, känd som AprillAprillJohanna, som auktionerade ut sticklingar för Musikhjälpen. Köparna kunde sedan dela bilder av de nya små plantornas fortsatta liv via hashtaggen #palettbladunite, som blivit som en rörelse via Instagram.

– Tanken är att sticklingarna ska få nya hem hela tiden. Får man en stickling via Palettbladunite får man inte säga nej om någon vill ha en stickling från den nya plantan – och du får inte sälja utan bara ge bort dem, berättar Hanna.

Det mesta vill växa, det gäller bara att hitta rätt förhållande mellan ljus, värme, vatten och näring.

Hanna Wendelbo

Just palettblad lyfter hon fram som en av de enklaste växterna att ta sticklingar från. Hon visar med en liten sax hur man ska klippa ovanför ett bladpar, där moderplantan sedan delar sig och växer vidare.

– Mina favoritväxter att ta sticklingar från är sådana som är snälla och trivs. De som tål lite misshandel, haha. Palettbladen är väldigt tacksamma, och i och med att man kan frisera dem och göra att de ser olika ut, så tycker jag att de är väldigt roliga.
Hon visar en planta som hon ”stammat upp”, så att den ser ut som ett litet träd. Hon har klippt bort alla blad längs stammen och sedan toppat plantan så att den grenar sig som en trädkrona högst upp.

– Den här har flera stammar istället, säger hon och pekar på en annan planta, som grenat ut sig och nu sprider sitt färgstarka bladverk över fönstret. Om man tröttnar på några av plantorna, som ser lite halvskabbiga ut, så är det bara att ta nya sticklingar och börja om.

Använd planteringsjord, börja med små krukor - och testa!

Hanna Wendelbos bästa tips är att använda riktigt bra jord, planteringsjord eller p-jord som den också heter. Och att börja med små krukor. Själv rotar hon nästan alltid sticklingar i små vaser först, mest för att det är så vackert att ha dem i fönstret, och planterar sedan i fina lerkrukor.

– Jag är en estetodlare, haha! Sedan tycker jag att man ska leka och testa. Det mesta vill ju växa, det gäller bara att hitta rätt förhållande mellan ljus, värme, vatten och näring. Det är liksom inte knepigare än så. Många vill dra upp det till någon sorts vetenskap, men odlande hör ju ihop med vår evolution, hade vi inte kunnat odla hade vi inte överlevt. Vi har det inom oss, det är bara att hitta tillbaka till det. Även trädgårdsväxter förökar hon gärna, som jätte­verbena till exempel.

– Den är jättesvår att så från frö. Men när värsta frosten har släppt tittar jag i rabatten efter verbenaplantor, som då nästan ser döda ut. Jag gräver upp dem och tar in dem, så får de stå inne i värmen och växa till sig. Efter ett tag kommer det gröna små skott från det som såg ut som en död rot. De klipper jag av och sätter i vatten, eller direkt i en liten kruka med jord. Så rotar de sig och jag får massor av små plantor, det är jätteenkelt!

Vad betyder växter för dig i din vardag?

– Det betyder jättemycket. Det är terapi. Det får mig att stanna upp och vara i säsongen, medan allt annat rusar på. När man håller på med trädgård eller odlande så har varje säsong sin charm. Och det kan vara jättesorgligt att gå från en fas till en annan, men samtidigt vet man att nästa steg också är härligt, det finns alltid något att längta till.

Text: Helena Skoog
Foto: Carina Gran

Tips

  • Bra jord är A och O, välj planteringsjord som har rätt sammansättning för att små plantor ska trivas.
  • Den bästa tiden att ta sticklingar är på våren, när dagsljuset börjar komma tillbaka – då är det enklast att lyckas.
  • När du planterar den rotade sticklingen, börja med en liten kruka och öka allteftersom du planterar om.
  • En stickling från din favoritblomma är en fin present till en blomsterintresserad vän.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.