Parkslide

Har du parkslide i trädgården?

Parkslide finns i många villaträdgårdar och kan vålla stora problem om den hanteras felaktigt. Nya forskningsrön visar att privatpersoner ska låta denna invasiva växt vara.

- Innan vi vet vad som triggar växten att sprida sig och vad som tröttar ut den ska den stå orörd. Då sprider den sig minst, säger Villaägarnas trädgårdsexpert Henrik Bodin.

Parkslide kan leva i 10-tals år utan gröna växtdelar ovan jord och det är det som gör den så svårt att bekämpa.

- Växten sprider sig minimalt med frön, eftersom det nästan bara finns honplantor i Sverige. Då finns det större skäl att vara nervös över blomsterlupin som sprider sig effektivt både i trädgårdar och framför allt ute i skogen där den kan konkurrera ut ömtåliga örter som är viktiga för många insekter, säger Henrik Bodin. 

Sprider sig via rotsystemet  

Parkslide sprider sig i stället via rotsystemet och om den blir attackerad kan den skicka ut många meter med jordlöpare som bildar nya plantor och bestånd.

- Därför är det oerhört viktigt att du inte rör växten om du har den på din tomt. Rotlöparna försöker hitta bra jord att etablera sig i och stöter den på husgrunder, berg eller annat låter den sig inte stoppas utan fortsätter att växa. Även om parkslide inte har tillräcklig växtkraft för att ta sig igenom en armerad bottenplatta, kan den förstöra fasader och gamla och spruckna betongytor. Men det gäller även murgröna och klätterhortensia, säger Henrik Bodin.

Han trycker på att det är bra att känna till är att det är förbjudet att dumpa växtavfall på allmänning eller i skogen och extra viktigt att följa lagen när det gäller de invasiva främmande växterna.

Hur blir du av med parkslide?  

Enligt en av världens främsta forskare som studerat bekämpning av parkslide i mer än tio år, Dan Jones, finns det endast en effektiv metod att bekämpa parklide och det är med glyfosat.

- De koncentrationer som krävs är inget som finns i handeln och kan köpas av privatpersoner. Du ska därför inte försöka ge dig på att spruta parkslide med Roundup som du köpt i trädgårdshandeln eftersom det kommer göra allt värre. Det är också viktigt att känna till att glyfosat i stora doser är farligt för vattenlevande organismer. Därför det viktigt att preparatet endast hanteras av utbildade personer, säger Henrik Bodin.

Fem råd till dig som har parkslide  

Henrik Bodins råd till dig som har parkslide är följande:

  1. Låt parkslide vara. Om det finns fara för byggnader kontakta yrkeskunnig person, så som en trädgårdsmästare med licens för bekämpningsmedel klass 1 eller 2 eller ett företag som arbetar med bekämpning av invasiva växter. 
  2. Ät inte parkslide då den tar upp stora mängder tungmetaller från jorden.
  3. Ha växten under uppsikt så att du vet om den börjar sprida sig. Kontakta yrkeskunnig person eller ansvarig på länsstyrelse för råd. 
  4. Visa respekt för grannen om du har parkslide på din tomt. Hanterar du parkslide felaktigt är risken mycket stor att den sprider sig till din granne. 
  5. Läs mer om parkslide och andra invasiva växter på Fritidsodlingarnas Riksorganisations (FOR) webbplats, for.se. På Naturvårdsverket finns information om vilka lagar som gäller för de invasiva främmande växter.

Källa: Henrik Bodin och Bibbi Bonorden, Fritidsodlingarnas Riksorganisation (FOR).

Få din drömträdgård med Min Villa

I Min Villa kan du samla allt om din trädgård. Du får en bra överblick över dina växtplatser och växternas behov, och kan planera dina rabatter. Du hittar också vår guide med enkla instruktioner för att få gräsmattan i toppskick!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.