Biokol
Lakvatten
Lakvatten

Nyttigt i trädgården: Biokol och bokashi

Vet du vad biokol och bokashi är? Det är två begrepp som allt oftare hörs i trädgårdsvärlden. Båda kan bidra till bättre jord för dina växter – vi förklarar hur.

Biokol har snabbt blivit populärt som ett klimatsmart jordförbättringsmedel. Det var under kolmilornas tid som man upptäckte att det växte bra där milorna stått. När arkeologer i Amazonas upptäckte stora mängder nergrävt träkol i jorden som människor brukat för länge sedan väcktes intresset för biokol på allvar.

Biokolen ska krossas till småbitar på en till två centimeter och blandas med exempelvis kogödsel eller hönsgödsel. Biokolen fungerar som en tvättsvamp, den drar till sig vatten och mättas med näringsämnen från gödseln den blandas med. Under lång tid kommer kolen därför att släppa ifrån sig näring till plantorna. Andra positiva effekter är att den ger en jämnare fuktighet i jorden och ökar syresättningen av jorden genom hålrummen den skapar.

Du kan själv ladda biokol med näring, eller köpa ”färdigladdad” biokol. Sedan är det bara att blanda ner i jorden, det ska vara högst 20 procent biokol. Biokol passar bäst för att jordförbättra lite trötta, näringsfattiga jordar. Det är ingen quickfix utan det tar ofta ett par år innan du märker resultat. Du gräver ner kolblandningen på 20 till 30 cm djup i odlingslådor eller på friland. Det är extra bra i odlingslådor där man sätter flera grödor efter varandra, eftersom biokolen fortsätter att ge ifrån sig näring. 1 till 1,5 kilo per kvadratmeter är lagom. Biokol sägs också stimulera rottillväxten och är bra för fruktträd.

Effektiv kompostering

Bokashi är en effektiv komposteringsmetod som snabbt bryter ner köksavfallet. Tricket är att man tillför ett strö som innehåller fem olika mikroorganismer som samverkar och skyndar på nedbrytningen. Fyll en spann med köksavfall och varva med strö, sätt på ett tättslutande lock och låt stå två veckor i rumstemperatur. Det luktar lite som mjölksyrejästa grönsaker när man lyfter på locket. När två veckor gått grävs komposten ner på ca 20 till 30 cm djup i jorden i ditt grönsaksland eller rabatt. Efter ytterligare två veckor är komposten tillräckligt nedbruten och jorden är färdig för plantering.

Spann med lock räcker

På vintern kan man spara bokashin i plastsäckar i utekomposten eller dylikt efter de första två veckorna. När vårvärmen kommer sätter processen igång igen och det är dags att gräva ner komposten i jorden.

För att göra en bokashi behöver du egentligen inte mer än en spann med lock (förutom bokashiströet), eller så finns speciella bokashibehållare att köpa. Dessa behållare har en avtappningskran för att kunna använda det näringsrika lakvattnet för att boosta jorden, bra även till krukväxter. Späd 1 till 100 och vattna ofta.

Använder du en vanlig spann behöver du riva i tidningspapper och varva med köksavfallet för att vätskan ska sugas upp. Lakvattnet kan även användas för att mätta biokolen. Dock är det lite svårt att exakt säga hur mycket näring lakvattnet ger, det beror på vad som komposterats.

Bokashi - så funkar det

1 Bokashikompostering, det vill säga ett speciellt strömedel med mikroorganismer, gör att nedbrytningen går betydligt fortare än normalt.

2 Lakvattnet från bokashi-komposten är näringsrikt. Späd med vatten och vattna allt från kökslandet till krukväxter inomhus.

3 Se till att vattna ofta med utspätt bokashivatten för att ge växterna en näringsboost.

Biokol - så funkar det

1 Kolbitarna är porösa och suger åt sig både vatten och näringsämnen. Jorden hålls fuktig även vid torka och kolen avger näringsämnen under lång tid.

2 Biokol blandat med kogödsel och kompost finns att köpa i säckar, om du inte blandar själv. Drygt 1 kg är lagom per kvadratmeter.

3 Gräv ner biokolblandningen på 20 till 30 cm djup.

Vilken kol kan jag använda?

Kan jag använda vanlig grillkol eller rester från brasan? Ja det går utmärkt! Biokol är ett vitt begrepp som innefattar all slags förkolnad biomassa. Den kol som säljs under namnet biokol har framställts under mer kontrollerade former där optimal temperatur hålls, den ska hålla längre och är lite mer finfördelad.

Text : Anders Kristensson
Foto: Monika Norrby

Ur Villaägaren

Tips!

  • Med biokol i marken klarar sig växterna betydligt bättre torra somrar och har god tillgång till näringsämnen.
  • För dig som medlem - upp till 25  % rabatt på produkter från Gardena. 

Till dina medlemsrabatter

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.