Kvinna planterar växter i trädgården med händerna

En giva gödsel

Kanske är marken fortfarande frusen där du bor, men så snart ljuset och en gnutta värme återvänder är det middagsdags! Jorden behöver gödsel. Vi tipsar om vilken växt som behöver vad.

Första regeln: ha tålamod. Trots att det kliar i fingrarna att dra på trädgårdshandskarna så ska du inte gödsla för tidigt på säsongen. Vänta tills värmen och ljuset återvänder, det är då växterna har möjlighet att ta upp näringen direkt vid gödsling. Det är också viktigt att alltid vattna i samband med gödsling eftersom det är med vattnets hjälp som gödsel löses upp i jorden och transporteras ner till växtens rötter.

Kökslandet

I kökslandet väljer många kogödsel, naturgödsel, grönsaksgödsel eller hönsgödsel. Det viktigaste är att den är ekologisk när du ska odla ätbart. Mylla ner gödseln i grönsakslandet cirka två veckor innan sådd så hinner näringsämnena sjunka ner i jorden och bli tillgängliga för plantornas rötter när de växer till sig.

Grönsaker som squash, pumpa, purjolök, kålväxter och gurka har höga näringskrav och behöver en extra giva kväverik gödsel två gånger under högsommaren.

Baljväxter mår bra av lite extra gödsel redan i början av tillväxten. Därefter kan de med hjälp av jordens mikroorganismer ta tillvara kväve i luften. De blir därmed självgödslande och lämnar efter sig en näringsrik jord.

Frukt, bär och lökar

Nyplanterade fruktträd behöver mer näring än etablerade träd. Mylla ner en giva gödsel ytligt i jorden på våren. Benmjöl är ett långtidsverkande och organiskt gödselmedel som är bra till perenner, bärbuskar och fruktträd. Blanda gärna ner lite benmjöl i jorden vid lökplantering. Vid plantering av höstlök ger det lökarna de bästa förutsättningarna att klara vinterkylan och gör dem mindre känsliga för svampangrepp och andra sjukdomar.

Gräsmattan

Gräsmattan mår bra av hönsgödsel när den torkat upp i början av säsongen. Det tillför ny näring och hjälper gräsmattan att snabbt återhämta sig efter vintern. Gödsla en gång till under försommaren när gräsets tillväxt är som störst.

Artikel från Villaägaren, nr 1/2021
Text: Anna-Klara Aspegren
Källa: Weibulls
Foto: Johnér

Få din drömträdgård med Min Villa

I Min Villa kan du samla allt om din trädgård. Du får en bra överblick över dina växtplatser och växternas behov, och kan planera dina rabatter. Du hittar också vår guide med enkla instruktioner för att få gräsmattan i toppskick!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.