Två rådjur på äng
Två rådjur på äng

Så överlistar du rådjuren

 

Genom att vara listigare än rådjuren kan du njuta av en blommig trädgård. Här är bästa knepen för att skydda dina växter från att bli uppätna.

Rådjuren trivs i våra trädgårdar. Inte så konstigt kanske med tanke på att läckra trädgårdsväxter blir serverade på silverbricka. Men det går att ha en vacker trädgård trots att det finns gott om rådjur i omgivningarna

Rådjuren är svåra att hindra så det gäller att vara listig och köra lite "biologisk bekämpning" med växter som innehåller giftig eller illasmakande växtsaft. Det är växtens egna fiffiga sätt att skydda sig från att bli uppäten.

Väljer man såna växter brukar rådjuren rata dem. Oftast. Rådjur är trots allt individer, med olika smak. Men om växten verkligen smakar illa, så brukar de mest proväta för att sedan välja mer välsmakande växter som tulpaner eller grönsaker i köksträdgården.

Planera planteringen

Det finns alltid ersättningsväxter. Istället för tulpaner kan man ha narcisser. Om rabattrosens knoppar blir rådjursmat, välj istället en extremt taggig, mindre ädel ros.

Om du ändå vill ha tulpaner, välj senblommande sorter. Plantera dem gärna i trädgårdens kallare delar, det vill säga en bit ut från huset och i tyngre jord, så blommar de senare än om de växer invid huset. Då fördröjer man blomningen ytterligare.

I maj–juni får rådjuren sina kid, och de rådjur som varit i våra trädgårdar under våren brukar då dra sig undan människor. De brukar sedan återvända senare under sommaren, lagom tills det är dags att skörda grönsakerna i köksträdgården.

Hägna in dina attraktiva växter

Visst kan du odla för rådjuren begärliga växter men gör då som man gjorde förr, stängsla in för att hålla kreaturen borta. Sätt helt enkelt upp ett högt staket runt odlingarna.

Det allra bästa är att ha en extra hög gärdsgård, men med tätare mellan stör paren än normalt, eller ett nätstaket som är så högt att de inte kan ta sig över. Rådjur är goda hoppare så stängslet måste vara minst 1,6 meter, helst 2 meter, högt. Å andra sidan kan man ha små områden inhägnade med ett lägre staket. Rådjur brukar ogilla att hoppa ner där det är trångt.

När inget annat hjälper, plantera växterna i kruka och placera dem högt. Många villor har också en balkong, inte bara trädgård, eller kanske en lång trappa upp till ytterdörren. Högst upp på en hög grindstolpe kan vara tillräckligt högt för att rådjuren inte ska nå växterna.
Du får helt enkelt prova dig fram – och vara listigare än rådjuren ...

8 knep för att få ha dina rabatter ifred

1 Placera ut stickiga grenar och pinnar 

Rådjur är rädda om sin nos. Genom att sticka ner vassa och/eller taggiga grenar runt växter som de gillar att äta väljer de hellre växter som står fritt. Samtidigt får du ett blomstöd.

2 Skydda med nätburar

Sätt hönsnät runt extra lockande växter som tulpaner. Om man förvandlar nätburen till en välformad nätklocka med knopp blir den en prydnad. Perfekt för att skydda krukor. Det finns också bambukorgar men tulpanerna syns sämre.

3 Sätt upp ett högt nätstängsel

Det mest effektiva är att hägna in tomten. Företaget Allox, allox.se, säljer kraftiga specialnät i svart plast (färg som syns mindre) som man fäster på pinnar som sticks ner i marken.

4 Hög gärdsgård med extra tätt mellan störparen

Rådjur är rädda att hoppa över om störparen står tätt. Gärdsgård kan beställas hos t ex jamtgarsgard.se. De har gjort en sådan gärdsgård som funkade så bra att kunden fick svårt att få ut rådjur som råkat promenera in genom grinden.

5 Sprid ut doftkuddar/pinnar

Blanda blodmjöl med vatten och tillsätt några droppar ammoniak. Doppa utskurna oasiskuber i smeten och sätt upp dem på pinnar intill växten. Doppa kuberna på nytt var fjortonde dag. Det finns färdiga preparat med samma effekt att köpa, som Rå 'odör. Betydligt enklare om man inte vill blanda själv.

6 Häng upp hår

Fyll klippet i påsar av nylonstrumpor och häng på pinnar i rabatten. Urin kan också funka på samma sätt. Dessvärre brukar rådjur som sökt sig till tätbebyggda områden vara vana vid oss och våra dofter.

7 Cd-skivor, tygremsor i snören eller trasor

Häng på en tvättlina så att de rör sig i vinden.

8 Välj osmakliga växter

Välj i första hand växter som är giftiga eller har illasmakande växtsaft. Man kan lura rådjur genom att blanda narcisser och olika fritillaria med tulpaner. Man kan också plantera allium runt välsmakande växter.

Text och foto: Susanna Rosén

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.