Katt ligger i trädgård

Fästingar hos hund och katt

Fästingar är varje djurägares ständiga bekymmer. Förutom att de inte är särskilt trevliga, kan de små krypen i värsta fall bära på farliga smittor som gör ditt djur sjukt. Vi tipsar om hur du förebygger fästingbett och hur du känner igen symtomen på smitta.

Varje vår kryper de fram, de blodsugande små parasiterna som älskar att kalasa på våra hundar och katter. Fästingarna är som mest aktiva under de varma sommarmånaderna, men redan när temperaturen sträcker sig över fem grader börjar de vakna till liv.

Vanligare med fästingar på hundar

Generellt är det vanligare att hundar drabbas av fästingburna sjukdomar, men även katter kan bli sjuka, även om det är betydligt mer ovanligt. I båda fallen bör fästingarna plockas bort från djuret så fort som möjligt.

Olika typer av smitta

Anaplasma eller anaplasmos är en sjukdom som kan ge symtom som feber, slöhet och stelhet. Om fästingen bär på bakterien överförs den inom 1–2 dagar efter att den börjat suga blod från djuret. Inkubationstiden, det vill säga tiden från smitta till att symtom bryter ut, är ungefär 1–2 veckor. Symtomen är oftast milda. Anaplasma eller anaplasmos kan drabba hundar, katter och hästar.

Borrelia eller borrelios är en annan sjukdom fästingar kan bära på. Den har en lång inkubationstid, man räknar med så lång tid som mellan 2–6 månader. Även här brukar symtomen bli relativt milda, om de ens uppkommer. Symtom kan vara akut feber, hälta som kommer och går och nedsatt allmäntillstånd.

Det är framför allt hundar som smittas av TBE, fästingburen hjärninflammation, men det är mycket ovanligt att de blir sjuka. Symtom kan visa sig som vinglighet, förlamning och smärta från nacken. Om fästingen bär på TBE överförs det direkt vid bettögonblicket.

Om du misstänker att din hund eller katt drabbats av en fästingburen sjukdom, eller uppvisar liknande symtom som beskrivits ovan, bör du uppsöka veterinär. Du kan läsa mer om fästingburna sjukdomar på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Symtomen kan vara diffusa

De flesta fästingar bär inte på någon smitta och det är inte heller säkert att ditt djur blir sjukt även om en smitta överförts från fästingen. Men alla kan ha otur och risken ska självklart tas på allvar.
– Fästingbett kan ge diffusa symtom som gör det svårt att ställa diagnos, och det räcker med en enda fästing för att djuret ska bli smittat. Ett smittat djur kan ibland behandlas med antibiotika. Det bästa man som djurägare kan göra är att förebygga smittan, säger Per Josefsson, veterinär.

Så undviker du fästingarna

Ta för vana att noggrant känna igenom ditt djur varje dag så att du snabbt kan hitta eventuella fästingar och ta bort dem. Ju längre tid fästingen sitter, desto större är risken att smittan överförs. Glöm inte att undersöka ställen som bakom öronen, ljumskarna, trampdynorna och ansiktet. Fästingar kan sätta sig på de konstigaste ställen, de kan till och med krypa in i djurets mun och sätta sig i tandköttet.

Skydd mot fästingar

Fästingbett kan förebyggas genom olika preparat i tablettform, droppar i nacken eller olika sorters fästinghalsband. Det finns både receptbelagda och receptfria preparat. En del djur får biverkningar som klåda och håravfall av fästingpreparaten Om det sker ska du omedelbart sluta med preparatet. Om biverkningarna är allvarliga, till exempel darrningar och slöhet, bör du dessutom kontakta veterinär. Det är viktigt att du använder rätt fästingmedel avsett för just det djur du ska behandla. En del av preparaten för hundar är nämligen giftiga för katter.

Så här tar du bort en fästing:

  • Använd en fästingborttagare eller pincett.
  • Få grepp om fästingens huvud så nära djurets hud som möjligt. 
  • Om du använder pincett, undvik att vrida eller klämma, dra istället pincetten rakt utåt.
  • Försök få med hela fästingen. 

 

Källa Sveland

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.