Snigel i trädgård
Kvinna påtar kompost
Snigel i trädgård

Så får du bort mördarsniglarna

Spansk skogssnigel, eller mördarsnigel som den också kallas, kan lägga upp till 400 ägg per säsong. Från äggkläckning till färdig snigel tar det bara åtta veckor. Vi ger dig tipsen som ökar dina chanser att stoppa invasionen i tid.

Granska alla växter du får eller köper. Kolla också jorden så att där inte finns snigelägg. De är mjölkvita, tunnskaliga och ligger klumpvis, till skillnad från gödselmedelskorn som är hårda och ligger jämnt fördelade i jorden.

Kompostera alltid i sluten behållare 

Mördarsniglarna trivs bra i kompostens mörka och fuktiga miljö. I komposten finns massor med mat och gott om gömställen. Trots detta är det ganska lätt bli av med sniglarna genom att:

 • alltid kompostera i sluten behållare.
 • lägga ut en barriär av kalk runt komposten. Kalk torkar ut snigeln och hindrar dess framfart.

Vad äter mördarsniglar?

Mördarsniglar äter mycket, men inte allt. Det finns blommor och grödor de faktiskt undviker. Några exempel är doftpelargoner, rosor, pioner, tulpaner, trift och perenner. De är inte heller förtjusta i lök, purjolök och tomater.

Vattna direkt på plantorna 

Mördarsniglar gillar vatten och fukt eftersom det gör det enklare för dem att röra på sig. Vattna därför gärna direkt på plantorna med vattenkanna istället för en större yta med trädgårdsslangen. Kom ihåg att stänga av kranen om du behöver flytta runt slangen.

10 tips för att bli av med mördarsniglarna

 1. Klipp huvudet av sniglarna, någon centimeter bakom framändan. Låt sniglarna ligga kvar då det lockar fram fler sniglar. Gå tillbaka efter några timmar och döda de sniglar som kommit fram för att äta av sina kompisar. 
 2. Lägg sniglarna i sluten påse i frysen, släng sedan i soporna.
 3. Lägg ut smaksatt järnfosfat i pelletsform. Det säljs som bekämpningsmedel mot sniglar. Sprid glest. Medlet har effekt mot sniglar, men är harmlöst för däggdjur, småkryp och daggmaskar. Det uppskattas också av skator, så lägg under stora blad (där sniglarna gärna kryper in för att få skugga under dagen) eller i matstationer, det vill säga i lådor med hål för sniglarna. 
 4. Sätt en plåt med vikt kant intill kompost och odlingslådor. På så sätt kan inte sniglarna ta sig förbi. 
 5. Sätt ut en skål med öl i trädgården. Det kan locka sniglarna till skålen så att de drunknar. Starköl är bäst, då blir sniglarna bedövade och döden blir mindre plågsam.
 6. Sätt ut en skål med vatten och ättika. Det kan fungera men är smärtsamt för sniglarna.
 7. Låt många sniglar krypa runt i nematoder som du kan köpa i förpackningar. Nematoder är mikroskopiska maskar som angriper och dödar sniglarna. Släpp sedan ut sniglarna där det finns andra sniglar. Då sprider de effektivt nematoderna till andra sniglar. 
 8. Spreja kaffe eller såpvatten på små plantor. Det kan avskräcka sniglarna.
 9. Plantera växter som sniglarna ogillar. Bland annat pelargon, flox och pion.
 10. Täck dina rabatter med kakaoskal. Kanterna på täcket med kakaoskal är vasst som krossat glas och sniglarna undviker därför att krypa på- eller lägga ägg i de skyddade rabatterna. 

Källa: Riksförbundet Svensk Trädgård

Frågor om trädgård? 

Som medlem i Villaägarna kan du ställa din trädgårdsfråga direkt på webben.

Håll ordning på dina växter i Min Villa

I vår digitala tjänst Min Villa kan du hålla koll på dina växter och deras behov med hjälp av vårt planläggningsverktyg Min Trädgård. Skapa en växtplats och lägg in dina växter redan idag!