Pojke äter växter ur bunke
Drar ut växt ur jorden
Pojke äter växter ur bunke

Våga prova vinterodling

Sara Bäckmo, känd från bloggen Skillnadens trädgård, är en av pionjärerna när det gäller vinterodling av grönsaker i den egna trädgården. Våga experimentera, är hennes motto. Vill du prova att odla? Här delar Sara med sig av sina erfarenheter.

Visst går det att förlänga odlingsåret förbi senhösten, då allt utom grönkålen och purjoplantorna brukar vissna ner i våra köksträdgårdar. I alla fall i stora delar av landet. Med bra planering och experimentlusta kan du skörda grönsaker året runt – även om allt inte alltid går som du hoppats.

Hitta köldtåliga växter 

– Vinterodling är trädgårdens ryska roulett, säger Sara Bäckmo, en av pionjärerna som trotsar årstidernas gång. I sex år har hon experimenterat med att odla på vintern. Numer ger vinterskörden ett viktigt bidrag till familjens kosthållning även om det är stor skillnad på mängden man kan skörda på vintern jämfört med sommaren.

– Man får vara beredd på att det blir en hel del misslyckanden, men förvånansvärt mycket fungerar. Det gäller att hitta sorter som är köldtåliga.

Börja på sommaren  

Förberedelserna för vinterodlingen börjar redan på sommaren med att jorden gödslas och krattas i ordning. Gödseln ska grävas ner 15–20 cm, istället för att bara myllas ner med grep vilket medför att luftfickor kan bildas och kylan går ner i jorden. Du sår mellan slutet av juli till september, för att sedan skörda under vintern.

Grönsaker som är tänkta att skördas på våren sås inomhus på vintern, mellan januari och mars, under växthusbelysning, och planteras sedan i växthus när solen börjar värma i mars. Men det går även att så direkt i växthus eller i odlingslådor med plastlock om vintern är mild. Vill man inte riskera misslyckanden är mars månad säkrast. De mer riskbenägna kan sätta igång i januari om vintern är mild.

”Testa hejvilt oavsett var du bor”

– Jag bor i odlingszon 3 utanför Växjö, och mitt bästa råd till den som vill prova vinterodling är helt enkelt att testa hejvilt, oavsett var du bor. Människor skickar bilder till mig på sina vinterodlingar som visar att det går att skörda på vintern även längst upp i norra Sverige.

Skydd förbättrar förutsättningarna

Varje skydd du ger växterna förbättrar odlingszonen ett snäpp. Med fiberduk, odlingslåda med lock och ett växthus kan du ge växterna tre extra odlingszoner.

Så lyckas du med din odling

Här är olika sätt att ge plantorna lite extra skydd och öka chanserna att du kan skörda egenodlade grönsaker hela året:

Växthus eller tunnelväxthus

Har du ett växthus är du lyckligt lottad, annars är ett tunnelväxthus ett bra och billigt alternativ. Börja med ett litet. Här kan man experimentera med att odla året om. Växthuset ger bäst skydd, det finns gott om plats att lägga på fiberduk och i värsta fall kan man sätta på lite värme. 

Så bladgrönsaker på sensommaren/hösten eller från januari till mars, ju senare desto säkrare. Är jorden fryst, täck med lite tinad jord för att kunna så fröna. Vid frost skyddas växterna med fiberduk. Välj köldhärdiga sorter.

Odlingslådor eller drivbänkar

En isolerad varmbänk med lock av plast som man fyller upp med färsk hästgödsel och halm med 10–15 cm jord ovanpå är ett säkert kort att börja odla tidigt i. Så tidigt i februari/mars och skörda spenat redan en månad senare. Men det fungerar även att så på vintern i vanliga odlingslådor med lock.

Bygg odlingslådor större än vanligt, tänk på att kylan letar sig in från kanterna. Låt den ena långkanten på lådan bli lägre för att solen ska kunna lysa in från söder. Lägg trädgårdsavfall och kompostmaterial från köket i botten och fyll på med jord. När nedbrytningsprocessen kommer igång ökar temperaturen i jorden. Varje grad är viktig. Sätt lock på lådorna med plast eller glas på. Använd fiberduk för att skydda växterna lite extra vid minusgrader.

Det går bra att så mellan december och februari. Tidig sådd kan vara riskabel men blir vintern mild fungerar det. För de mindre riskbenägna: så i februari.

På friland

Med hjälp av mobila små tunnelväxthus kan du skydda växter planterade på friland när kylan sätter in. Täck även med fiberduk vid riktig kyla.

5 sorter att prova

Var noga med valet till din vinterodling – satsa på köldtåliga, lågväxande sorter som är lättare att skydda med fiberduk och som får plats i odlingslådor med lock.

1 Ärtskott

Kan sås sent på hösten eller tidigt i februari–mars i både växthus och odlingslådor utomhus. Ärtskott är tåliga och gror redan vid 4 grader i jorden. Täck med fiberduk vid minusgrader. Goda att äta när det inte finns mycket annat. Kan även odlas inomhus utan växtljus.

2 Svartrot

Så på friland i juni–augusti eller när det blir plats i kökslandet efter sommarens skörd. Börja skörda när potatis och annat tagit slut. De klarar sig så bra nere i jorden att du kan fortsätta skörda ända in på våren. En riktig delikatess som kan användas lika varierat som potatis.

3 Spenat

Så tidigt, januari–mars, för tidig skörd på våren, eller från slutet av juli–september för skörd under hösten och vintern. Fungerar bra att odla på vintern både i växthus och odlingslåda. Bra sort är ’Butterflay’ för sådd i januari–februari. På friland rekommenderas en djupbädd där man bottnar med kompostmaterial och träd-gårds-avfall som börjar generera värme när nedbrytningen sätts igång. Täck med 10–15 cm jord. Förutom ’Butterflay’ rekommenderas sorterna ’Palco’ och ’Medania’.

4 Vintersallat

Vintersallat av olika slag sås i pluggbrätten i juli–augusti. Plantera ut på friland när det börjar bli plats i kökslandet. Hinner skördas innan vinterkylan kommer. Bra sorter är plocksallat ’Cerbiatta’, vintersallatssorterna (mâchesallad) ’Baron’ samt ’Vit’. Testa även olika vinterportlak, Sara Bäckmos favorit, som är krispig och god. Ju mer du skördar, desto mer producerar den.

Kan även sås i januari–februari i växthus för skörd under våren.

5 Kål

Snabbväxande sorter passar bra, till exempel savojkål ’Vorbote 3’ och ’Filderkraut’. Så frön inomhus i januari under växtljusbelysning. Plantera om i större krukor i februari och fortsätt med växtljusbelysning. I mars sätts kålplantorna ut i växthus eller odlingslådor med lock. Skydda mot kyla med fiberduk. Första bladen skördas i april. Färdiga kålhuvuden skördas i maj.

 

Text: Anders Kristensson
Foto: Monika Norrby

Saras bästa råd till vinterodlare

  • Välj sorter noga för att få bästa förutsättningar att lyckas.
  • Välj de soligaste och torraste platserna nära huset i trädgården.
  • Förbered jorden redan på sensommaren, gödsla (på 15–20 cm djup) och kratta.
  • Säkrast tid att så är mellan slutet av juli till september.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.