Med hänsyn till samhällsspridningen av covid-19 (Corona) kan öppettider och svarstider ändras med kort varsel.

Villaägarna bevakar utvecklingen noga och följder de rekommendationer som utfärdas av regering och myndigheter. Vi ber om förståelse för ovan nämnda åtgärder.

Smart hem kopplas till mobil via wifi
Smart hem kopplas till mobil via wifi

Smart hem - för ett bekvämare liv

Appstyrd belysning och ljudsystem. Värmestyrning med en uppkopplad termostat och en digital assistent som påminner om att ta med träningskläderna när du åker hemifrån. Möjligheterna är stora.

Hetaste teknikerna i dag inom smarta hem stavas röststyrning och artificiell intelligens, AI. Det finns i dag flera olika lösningar, i form av en burk som du kanske har på hallbordet och som kan prata med dig. Be den om senaste nytt om Brexit så söker apparaten upp detta på nätet och läser upp det för dig. Den kan också sätta på din favoritmusik eller påminna om att du ska packa ner träningskläderna när du åker hemifrån.

Även om du idag inte känner att den digitala assistenten är något för dig så kanske livet blir enklare för dig om du kan styra larm, belysning och uppvärmning av huset via telefonen. Villaägarna guidar dig i det smarta hemmets olika möjligheter.

Belysning

Många som vill ha ett uppkopplat hem börjar med belysningen eftersom utvecklingen kommit längst på det området. Philips är stora med systemet Hue och även Ikea har många lampor som kan styras med en app. Med hjälp av apparna kan du tända och släcka lamporna vid vissa tidpunkter och också få dem att reagera när någon kommer eller lämnar huset. Kombinera med rörelsedetektorer och du kan exempelvis få en svag upplyst väg till toaletten under natten.

De lampor du redan har kan du börja fjärrstyra genom att skaffa uppkopplade eluttag som sätts i befintliga vägguttag. Uttagen som kallas smartplugs kan minska brandrisken genom att automatisk stänga av strykjärn, locktång och andra apparater som du kopplar till dosan.

Klimatsmart uppvärmning

I dag utvecklas möjligheten att kunna styra energiutvinning ur solpaneler på ett optimalt sätt genom batterilösningar som anpassar elproduktionen efter den tid på dygnet när solen ger som mest energi. Systemet testas i dag på flerfamiljshus och inom kort kommer det även finnas för småhus.

Genom en så kallad smart termostat går det att minska energiförbrukningen markant. Exempelvis kan Ngenic Tune anpassa uppvärmningen utifrån parametrar som inne- och utetemperatur, solinstrålning med mera. Dessa termostater brukar vara uppkopplade så att de går att styras via mobilen.

Uppkopplad säkerhet

Ett uppkopplat hemlarm rekommenderas för maximal säkerhet. Larmoperatören kan ofta se via anläggningens kamera vad som sker i bostaden och anpassa åtgärderna efter det. Larmen går antingen att hyra via en larmoperatör eller köpas fristående och sedan kopplas upp mot larmcentral, vilket ger en högre flexibilitet och ofta är billigare i längden.

Du kan komplettera din hemlarmsanläggning med extra övervakningskameror för att öka säkerheten ytterligare, exempelvis montera kameror utomhus. Via mobilen kan du ha koll på vad som sker på tomten.

Observera att det enligt kameralagen är förbjudet att rikta kameran mot plats där allmänhet har tillträde.

Gardiner och markiser

Motordrivna gardiner kan styras över internet och sammankopplat med en termometer kan de regleras under dagen så att rum inte blir för varma när solen ligger på som mest.

Robotgräsklippare och robotdammsugare

Självgående dammsugare och gräsklippare har blivit populära. De fungerar ännu inte att integrera med övriga komponenter i ett smart hem även om vissa modeller kan styras över internet.

Robotgräsklippare på gräsmatta framför villa

Koppla ihop enheterna

I ett smart hem kan de olika uppkopplade enheter kommunicera med varandra och du kan styra dem från ett och samma ställe, exempelvis en app i telefonen. Idag är Apples Homekit mest utbredd i och med att appen Hem finns i alla tillverkarens telefoner. Men bara enheter som är anpassade till Aplle Homekit kan styras från den. Det finns även andra leverantörer av smart-hemprodukter med egna plattformar dit du kan ansluta och styra viss utrustning.  Här ligger den stora utmaningen i att bygga ett smart hem: att välja ett system som kan hantera utrustning och sensorer från flera olika tillverkare så att du inte blir beroende av en enda tillverkares utbud.

Ur medlemsmagasinet Villaägaren.

Tekniken vi vill ha i våra hem

  • Smart hemelektronik, som fjärrstyrd belysning: 29 %
  • Digitalt lås och larm som kan styras på distans: 27 %
  • Robotteknologi, som dammsugare och gräsklippare: 22 %
  • Spisvakt med automatisk avstängning: 20 %
  • Inbyggt ljudsystem: 16 %

Källa: Skanska nya hem, undersökning 2018

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.