Badrumsfogar
Badrumsfogar

Så fixar du badrumsfogarna

Det är lätt att bli hemmablind och glömma bort fogarna. Ett kaklat badrum kan vara välstädat, men om fogarna är smutsiga dras helhetsintrycket ner. För att badrummet ska bli riktigt fräscht bör fogarna sättas upp på din fixarlista.

Det brukar finnas två typer av fogar i badrum. Kakelfogar och siliconfogar. Kakelfogarna sitter vanligtvis mellan kakelplattorna i golvet och på väggen. Kakelfogarna fyller ingen direkt praktisk funktion utan är där av estetiska skäl. Siliconfogarnas skyddar däremot mot sprickbildning och brukar bland annat sitta i badrummens innerhörn.

Tvätta rent fogarna

Smuts och kalkavlagringar fastnar lätt på kakelfogar eftersom de har en ruggad yta. Det brukar bli extra smutsigt i duschen där fogarna ständigt är i kontakt med vatten som ger ifrån sig kalk- och järnavlagringar. Tvål, hud och fett är andra orsaker till att fogarna kan bli extra smutsiga just i duschen.

Städar man regelbundet räcker det ofta att torka rent fogarna med vanligt rengöringsmedel. Men om smutsen sitter djupt eller det finns mikrobiell påväxt och avlagringar på fogarna behöver du ta i med hårdhandskarna och plocka fram ett starkare rengöringsmedel. Speciellt mikrobiell påväxt brukar vara svårt att få bort från siliconfogar om du använder vanligt rengöringsmedel.   

Malte Rungård är byggnadsteknisk expert på Villaägarna.

- Fogrent från Beijer är ett bra medel. Tänk på att alltid använda gummihandskar och var försiktig när du använder starka rengöringsmedel eftersom andra detaljer kan ta skada. Duschväggen och keramikplattor kan bli missfärgade. Det finns särskilda rengöringsmedel för svartmögel som du exempelvis hittar i välsorterade livsmedelsbutiker och på byggvaruhus.

Hopplösa fogar

Ibland kan mögel, smuts och avlagringar sitta så djupt att det inte går att få bort. Eller så har man helt enkelt tröttnat på de missfärgade fogarna. Ett problem kan vara att man har valt fel färg på fogen från början. Vita fogar blir exempelvis ofta lättare missfärgade än gråa. Helt svarta fogar kan också vara problematiska eftersom allt vitt framträder tydligt. Det som såg snyggt ut i affären kan alltså se helt annorlunda ut efter några års användning.

Riskfyllt att byta kakelfogar

För den händige som vill byta ut sina kakelfogar går det att hyra eller köpa så kallade multimaster maskiner. De är specialanpassade för att kratsa ur fogen. Eller så kan du kratsa för hand med en traditionell fogkratsare. Fast innan du ger dig i kast med helt badrum, tänk på att kratsa fog är ett tålamodskrävande arbete och att kakelplattans emalj lätt kan bli repig. Har du aldrig kratsat fog förut kan du räkna med att varje platta kan ta 5–10 minuter, och det finns som bekant många plattor i ett badrum.

Lättare att fixa siliconfog

Betydligt lättare är det byta siliconfog. De är mjuka och lossnar enklare. Mikrobiell påväxt har en tendens att sätta sig riktigt hårt på siliconfogar – och då kan det vara smidigare att byta ut fogen istället för att gnugga sig fördärvad. Siliconfogar bör helst bytas vart femte år eftersom de har en benägenhet släppa efter en tid. En mer kortsiktig lösning är att stryka på ett lager täckning över fogen. Det finns en mängd olika produkter i bygghandeln just för detta ändamål.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.