Kontorsstol i brunt läder med silver detaljer
Kvinna sitter vid dator vid matbord och jobbar
Kvinna sitter vid dator vid matbord

Må bra på hemmakontoret 

Det är lätt att slå upp sin bärbara dator på köksbordet efter frukost, men lika lätt att bli stillasittande ända till kvällen. Nu är det dags att lyfta upp ergonomi på menyn.

Diskbänksrealism är ett vedertaget uttryck. År 2020, mitt i pandemin, myntades vi begreppet "köksbordsergonomi".

Det är med glimten i ögat som vi påminner om sunt förnuft och kända råd. Rör på dig, sitt rätt och ha bra belysning så att ögonen inte tar stryk. Kombinera neurodesign med ergonomi så mår du bra på hemmakontoret.

Jobba hemma – tänk på det här

  • Variationen

Gör ett kort rörelsepass på tre minuter. Varför inte plocka upp en klassiker? ”Huvud, axlar, knä och tå, knä och tå” sätter fart på blodcirkulationen. Kan du variera mellan att stå och sitta så är det ett mycket bra sätt att slippa värk och stelhet i kroppen.

  • Stolen

Du ska sitta så att fötterna når ner i golvet. Sitsen ska ge stöd för hela låret, men med ett äppelstort utrymme mellan stolskanten och knävecken så att blodcirkulationen till benen inte stoppas upp. Försök också behålla svanken. Principen är att den bakre kanten av sitsen ska vara högre än den främre. En kilkudde ger rätt vinkel. En liten kudde i ryggslutet ger bra stöd för svanken.

  • Bordet

Bordet är en av de stora fällorna för hemmakontoret. Välj inte första bästa! Det bör vara på en höjd som gör att du sitter avslappnad i axlar och skuldror när du använder tangentbordet eller skriver för hand. Är det för högt finns risken att du sitter med uppdragna axlar, är det för lågt sitter du framåtböjd med hängande huvud som inte är bra för nacken. Testa dig igenom borden hemma. Oftast är det enklare att hitta en stol som passar till rätt bordshöjd än tvärtom.

  • Bildskärmen

Synen styr huvudets hållning och det gäller att placera bildskärmen rätt. Den bör stå på ungefär en armlängds avstånd med den övre kanten i höjd med ögonen eller aningen lägre. Då riktas ögat en aning neråt, och genom att ögonlocket är lite nersänkt blir du inte så torr i ögonen.

Det är bra att tänka på att placera datorn och bildskärmen lite längre in i rummet för att inte störas av ljus från fönstret. Tänk också på att reflexer och speglingar i skärmen kan störa och göra att du får en sämre arbetsställning.

  • Belysningen

En skrivbordslampa ska helst gå att justera i höjd- och sidled. Den ska belysa de dokument du behöver kunna läsa och inte vara riktad mot bildskärmen. Om du behöver skriva för hand och är högerhänt bör skrivbordslampan placeras på vänster sida så att handen du skriver med inte skymmer texten. Placeringen bör vara till höger om du är vänsterhänt.

Källa: 1177.se

Ur Villaägaren nr 5 2020
Text: Anna-Klara Aspegren

Foto: Johnér

Tips!

Köp begagnade kontorsmöbler på nätet. Flera företag har gjort det till sin affärsidé att återbruka gammal inredning, som höj- och sänkbara bord och stolar. Billigt och smart!

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.