Så gör du
- Täck golvet för att skydda det mot eventuellt spill. Mät djupet på kärlet och klipp vekarna i lagom längd så att de inte tar i botten när du doppar. Knyt fast vekarna i blomsterpinnarna med ca tio centimeters avstånd.
- Gör ett vattenbad på spisen och smält ljusmassan i smältkärlet. Gör ännu ett vattenbad på den lösa kokplattan som du placerar nära torkställningen. När ljusmassan har smält häller du ner det i stöpkärlet i vattenbadet på den lösa kokplattan. Fyll på med vatten som håller samma temperatur som ljusmassan. Ljusmassan ska vara så högt upp i stöpkärlet som möjligt.
- För bäst resultat bör ljusmassan hålla en temperatur på ca 70 grader. När ljusmassan har rätt temperatur är det dags att börja doppa. Håll koll på temperaturen under tiden som du stöper.
- Börja med att doppa vekarna i ljusmassan. Efter första doppet kan du dra med fingrarna längs med veken uppifrån och ner för att dra ur all massa igen – detta gör att dina färdiga ljus blir raka och fina. Efter det kan du försiktigt dra i veken längst ner för att de ska hålla sig raka.
- Fortsätt att doppa och fyll på med ljusmassa eller vatten allteftersom så att det alltid håller samma nivå från kärlets kant. Låt ljusen svalna några minuter mellan varje dopp.
- När du fått till rätt tjocklek (ca 30 dopp) placerar du blomsterpinnarna med ljusen över torkställning och låter stelna över natten. Sedan är det bara att njuta av dina egenstöpta ljus.
Du behöver
- Färdigt kit med ljusmassa och vekar
- Högt stöpkärl
- Smältkärl
- Kokplatta
- 2 st kastruller till vattenbad
- Termometer
- Ställning för upphängning
- Blomsterpinnar
- Papp att skydda golvet med
Artikel från Villaägaren, nr 5/2020
Text: Joanna Bartley
Foto: Getty Images
Källa: Panduro och slöjddetaljer