Lantligt kök med vit träpanel
Målar vit färg med pensel
Hammare och spik
Inredning träpanel i hall
Lantligt kök med vit träpanel

Enkel förvandling med panel

Ibland vill man förnya utan att det kostar skjortan eller att det tar evinnerlig tid. Då är en vacker vägg av trä en lätt lösning.

Har du bara koll på vad som är not och vad som är fjäder så kan du relativt snabbt få upp en helt ny innervägg. Det är ett genialt och enkelt sätt för att foga samman två paneler. När du köper panel i din byggvaruhandel medföljer oftast en instruktion, eller hänvisning till en webbplats eller film, om hur just den panelen ska sättas ihop och  hamna rakt. Följ instruktionen! Välj en panel av svenskvuxet trä tillverkad med minsta möjliga miljöpåverkan.

Panel är effektskapande

Panel är ett enkelt sätt att förändra ett rum. En tumregel är att liggande breddar och stående höjer. För en ombonad stämning kan liggande passa bäst. Är det lågt i tak kan stående skapa en känsla av rymd. En rå yta är mer aktiv och passar där du inte ska ha närkontakt med materialet, till exempel i ett kök. Vid sängen i ett sovrum är en finare yta skönare, och den är också lugnare än en rå yta.

Lantligt eller modernt

Profilen är mötet mellan panelerna. Ligger de dikt an blir det mer minimalistiskt och modernt, medan en klassisk pärlspont lämnar en liten mjuk rundning mellan brädorna, vilket är mer lantligt.

Jo just det, det var ju det där med not och fjäder. Noten är en inbuktning i panelen, och fjädern är en utbuktning. De passar i varandra på ett smidigt sätt som låser konstruktionen.

Inspiration från bl a: Norrlands Trä

Ur Villaägaren nr 5 2020
Text: Anna-Klara Aspegren

Foto: Lisa Björner

Tips!

Ta in de ouppackade panelerna där de ska monteras. Annars kan de svälla, krympa eller vrida sig.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.