Sedlar
Hustak med tegelpannor ovanifrån
Svenska sedlar

Räkna ut din fastighetsskatt

Precis som under 90-talskrisen kräver många debattörer ökad beskattning på boende. Tankesmedjan Timbro är positiva till en återgång till den gamla fastighetsskatten, medan den liberala tankesmedjan Fores har föreslagit en progressiv fastighetsskatt utan tak. Även olika fackföreningar har varit ute i debatten.

Nu har Villaägarna tagit fram en beräkningssnurra så att du kan se hur en återinförd fastighetsskatt slår på din ekonomi.

- En fastighetsskatt utan tak skulle öka skattetrycket på landets småhusägare med 15 miljarder kronor. På många orter skulle det handla om en skatteökning på 10 000 – 20 000 kronor per år eller mer. Det skulle inte bara slå hårt mot enskilda hushåll, utan också resultera i att bostadspriserna kollapsar och ekonomin hamnar i ett ännu värre läge än det vi har att vänta oss till följd av corona, säger Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarna.

Räkna ut din fastighetsskatt

Innan fastighetskatten avskaffades 2008 betalade småhusägare 1 procent av taxeringsvärdet i skatt. Det fanns även en begränsningsregel som innebar att vissa hushåll inte skulle behöva betala mer än 4 procent av årsinkomsten. Många debattörer argumenterar för en återgång till liknande system. Då skulle skatten hamna på nivåer som du ser när du knappar in dina värden nedan.

Hushållets totala månadsinkomst
Ange totala inkomsten för hushållet i kr per månad innan skatt.
kr
Husets taxeringsvärde
kr

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.