Fjärrvärmekunder står inför en abonnemangsfälla

Fjärrvärmeabonnenter i två kommuner krävs på dyra anslutningsavgifter. Riskerar att förlora sin fjärrvärme om de själva inte betalar hundratusentals kronor per hushåll för en upprustning av värmenäten. Hundratusentals husägare riskerar att drabbas på samma sätt. Villaäagarna kräver en lagändring.

Två kommuners agerande har skapat en förtroendekris för fjärrvärme. Abonnenter krävs på nya, dyra anslutningsavgifter och Energimarknads­inspektionen har meddelat att den inget kan göra. I DN Debatt manar nu Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg samt Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, till försiktighet för den som överväger fjärrvärme.

Villaägarna har tidigare skrivit om villaområden i Sverige där de boende plötsligt får besked om att deras fjärrvärmeleverans kan komma att stoppas om de själva inte hjälper värmebolaget att betala för en upprustning av värmenäten - något som beräknades kosta upp till hundra tusen kronor per varje enskilt hushåll.

Småhusägare har ofta investerat 100 000 kronor eller mer i sin fjärrvärmeanslutning och är beroende av denna för att kunna ha varmt i husen. Det rör sig således inte om en tjänst som är enkel att klara sig utan eller lättvindigt går att byta bort.

Nu skriver Villaäagarnas chefsjurist, Ulf Stenberg, och samhällspolitiska expert, Jonathan Lindgren, en uppmaning till regeringen i Dagens Nyheter: 

"Villaägarna önskar därför att rege­ringen ser över fjärrvärmelagen, så att den uttömmande preciserar i vilka fall fjärrvärmebolagen har rätt att säga upp sina kunder. Likaså att Energimarknads­inspektionens tillsyn utsträcks till att omfatta en sådan utvidgad uppsägningsreglering. I annat fall är risken att fjärrvärme trots miljömässiga fördelar gradvis avvecklas för småhus."

Hela debattartikeln i Dagens Nyheter hittar du HÄR.

Se tidigare inslag om fjärrvärmechocken

Villaägarna besökte området i Botkyrka kommun där de boende fick beskedet att de själva skulle behöva betala upp till 100 000 kronor per hushåll för att få fortsatt fjärrvärme då de gamla näten behövde rustas upp. 

Läs hela artikeln här

Debattartikeln "Fjärrvärmekunder står inför en abonnnemangsfälla" publicerades i sin helhet i Dagens Nyheter 2023-02-18

Läs den HÄR.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Funderar du över något?

Som medlem i Villaägarna får du bland annat fri tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.